Místní si je přijdou zazpívat díky akci Česko zpívá koledy, kterou už čtvrtým rokem pořádá regionální Deník.

Na Hlavní náměstí ve Šternberku se k projektu, díky němuž se v 18 hodin rozezní koledy celou zemí, připojí už podruhé.

„V loňském roce jsme se přihlásili na poslední chvíli, ale letos jsme se na Česko zpívá koledy vysloveně těšili. Opět se sejdeme u vánočního stromečku, pustíme rádio a zazpíváme koledy. Už minule se to lidem líbilo, takže doufáme, že jich letos přijde ještě víc," řekl organizátor akce Česko zpívá koledy ve Šternberku Jaromír Šuba.

Se zpěvem u stromku mu pomohou kytaristé a možná se připojí i dětský sbor.

„Přivezeme aparaturu, ze které budou znít koledy, a budu rád, když na akci zahrají i moji přátelé kytaristé, kteří náš zpěv zaštítí. Snad se k nám připojí i malí zpěváčci z místního pěveckého sboru. Čím víc nás bude, tím lépe," prozradil k akci Jaromír Šuba.

Pro ty, kteří si náhodou nevzpomenou na některou z koled, chystá organizátor zpěvníky s texty.

„Předpokládám, že všechny koledy jsou tak známé, že s jejich zpěvem nebude žádný problém. Kdyby se ale přeci jen nějaká ta sloka z paměti vytratila, budeme mít pro příchozí připravené zpěvníčky, které všechno zachrání," doplnil na závěr organizátor akce Česko zpívá koledy ve Šternberku Jaromír Šuba, který si spolu s návštěvníky Hlavního náměstí zazpívá od 18 hodin koledy.

Majetín se přidá už podruhé

K hromadnému koledování se ve středu večer už podruhé připojí i Majetín. Místní se ke zpívání sejdou u vánočníého stromu u kostela.

Hlavní tón při zpěvu pětice vánočních písní udají již tradičně členky místní taneční skupiny Báječný ženský.

Podle starostky Miroslavy Zavadilové je určitě přijde podpořit i spousta místních obyvatel.

„Zpívání s Deníkem u nás mělo úspěch už v loňském roce a lidé si ho moc pochvalovali. Naše Báječný ženský si natrénovaly koledy a zazpívaly lidem u kostela vedle betléma. Letos by se k nim měl přidat také dětský soubor Majetínek a určitě přijde také spousta místních," prozradila starostka obce Majetín Miroslava Zavadilová.

Česko zpívá koledy mají v Majetíně radí především kvůli sváteční atmosféře, kterou mezi lidmi navozuje.

Zpěv koled, jako jsou Nesem vám noviny nebo Narodil se Kristus Pán, k Vánocům patří.

„Prožít díky nim pár příjemných chvil se sousedy a blízkými je vždycky hezké a jsme rádi, že u nás díky této akci vznikla pěkná tradice," řekla na závěr starostka Miroslava Zavadilová, která se spolu s obyvateli Majetína zúčastní akce Česko zpívá koledy. Ta spojí republiku 10. prosince v 18 hodin.

V Olomouci s dětským sobrem

V Olomouci se lidé tradičně sejdou ke společnému zpěvu na Horním náměstí. Podobně jako v předchozích letech se očekává se opět účast až několika tisíc Olomoučanů.

Z pódia zástup koledníků povede dětský sbor Music BoDo a Cassiopea a hudebník z kapely Stracené ráj Marek Vyroubal.

Koledovat se ale v 18 hodin bude také na v klubu seniorů na sídlišti Nové Sady a v restauraci Na statku.

Připojí se rovněž lidé v Horce nad Moravou, ve Slatinicích a na náměstí v Domašově nad Bystřicí.

Spojí nás pět známých koled

Česko bude letos zpívat koledy s regionálním Deníkem již počtvrté.

Ve středu 10. prosince v 18 hodin se opět sejdeme na náměstích a návsích, v kostelech, před školami či obchodními centry a zazpíváme si pět známých koled: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Den přeslavný jest k nám přišel a Pásli ovce valaši.

Na střední a východní Moravě si zazpíváme ve všech okresních městech Olomouckého kraje a Zlínského kraje, ale také v další padesátce míst. Připojí se k nám tradičně také krajané v zahraničí.