Několik měsíců trvající utrpení štěňat a dvou dospělých psů zavřených v kotcích v zahradě plné starého dřeva, nepořádku a odpadků nenechalo majitele okolních chat a zahrádek v Černovíře-Pustatinách lhostejnými. V polovině července na případ upozornili Krajskou veterinární správu v Olomouci.

Související článek:
VIDEO: Osm psů v kleci. To se lidem nelíbí

„Zpočátku se v kůlně tísnilo dvanáct štěňat, v poslední době jich tam je odhadem šest až osm. Fena je zavřená v protějším kotci společně s německým ovčákem. Vzájemně na sebe celé dny a noci štěkají. Majitel je sice jezdí krmit, ale vypustí je vždycky jen na pár minut a hned zase odjede. Zahrada je plná starého harampádí, psi se tam můžou zranit,“ popsala tehdy situaci jedna z chatařek, která si přála zůstat v anonymitě.

Pracovníci veterinární správy se na místo vydali na kontrolu. Napoprvé však majitele nezastihli. Aby se jim ho podařilo vypátrat, museli se dokonce obrátit na policii.

Koncem minulého týdne zkontrolovali chov údajně týraných psů znovu. „Chovatel už dvě štěňata prodal, takže v jednom kotci jsou místo šesti jen čtyři. Německý ovčák má vlastní kotec, samostatnou boudu teď má i dospělý retrívr. Po stránce prostoru pro tento počet zvířat už chov vychovuje. Majitel však musí svůj pozemek uklidit, aby se tam psi nezranili,“ sdělil inspektor olomoucké veterinární správy Karel Sekera.

Týrání štěňat ani dospělých psů se veterinářům nepodařilo prokázat. „Zkontrolovali jsme jejich zdravotní stav. Majitel je krmí, takže nehladověli. Srst měli v dobrém stavu, nenašli jsme žádná poranění,“ dodal Sekera.

Zahrádkáři z Pustatin jsou však přesvědčeni o tom, že zvířata trpí dál a že se jejich podmínky výrazně nezlepšily.

„Pořád je jich na tak malé kotce hodně. Proběhnout se mohou jen jednou za den, na pár minut mezi nepořádkem. Psi celý den ustavičně štěkají na každé auto, které projede kolem. Rozhodně nejsme přesvědčeni o tom, že se mají u svého majitele dobře,“ poznamenal majitel nedaleké zahrady, ani on však nechtěl zveřejnit své jméno.

Podobnými případy se poměrně často zabývá také olomoucká organizace Ligy na ochranu zvířat. Ta však není oprávněna provádět kontroly u chovatelů, takže stěžovatele odkazuje na veterinární správu a policii.

„Na vině je zastaralý zákon o týrání zvířat. Podle něj je dostačující, když psi mají kotec a možnost výběhu aspoň jednou denně. Každý chovatel však ví, že to pro zdraví a pohodu psa rozhodně nestačí. V olomouckém útulku mají psi kotce od čtyř do šesti metrů čtverečních, venčíme je však dvakrát denně. Věříme, že plánovaná novelizace zákona situaci v praxi podstatně zlepší, dosud se s tím bohužel nedá moc dělat,“ sdělil předseda olomoucké pobočky Ivan Puhač.