Středisko, které se v první řadě zabývá dopravní výukou na hřišti i v učebně nedaleko krytého bazénu v Olomouci, má připraveno také řadu kurzů na prázdniny.

Pro zájemce jsou v centru nejen kola k zapůjčení, ale i možnost vyzkoušet si svůj um na šlapacích autech, odrážedlech, nebo in-line bruslích.

Letošními novinkami v areálu centra jsou cyklocrossová dráha nebo železniční přejezd se závorou.

Inventář Semaforu se těsně před sezonou navíc rozšířil o další netradiční přírůstek, kolo poháněné rukama.

„Takzvaný Handbike je určený nejen návštěvníkům dopravního hřiště, kteří si chtějí posílit paže, ale zejména těm, jež na normálním kole z nejrůznějších důvodů jezdit nemohou," vyzdvihl koordinátor Jan Řihošek.

Nadšenci jízdy na těch nejrozmanitějších kolech se mohou i letos těšit na atraktivní tradiční i netradiční akce, které naplno v Centru Semafor odstartovaly tento měsíc.

Chybět mezi nimi nebude ani možnost projet si Olomouc na kole a raftu či vyjížďka noční Olomoucí na bruslích, bicyklech či třeba právě i na zmíněném handbiku.

Nový železniční přejezd v olomouckém Centru Semafor

On-line rezervace kola 

Centrum je připravené také na návštěvníky města. Kdo si rád město a jeho okolí prohlédne ze sedla kola, má možnost si ho zapůjčit nejen v dopravním centru, ale také v Informačním centru radnice na Horním náměstí.

Zábavné odpoledne pro rodiče s dětmi v Centru Semafor„Letos chceme turistům nabídnout novou možnost zarezervovat si kolo on-line na webových stránkách města," upozornil na novinku manažer centra Josef Línek.

Nabídku půjčovny obohatilo v loňském roce pět nových kol a díky lepší propagaci vzrostl i počet výpůjček.

„Loni jsme registrovali celkem 300 žádostí o zapůjčení kola, zatímco v roce 2012 to nebyla ani polovina z tohoto počtu," uvádí Línek.

V nabídce je více než 40 jízdních kol různých typů a velikostí včetně loňské novinky, kterou jsou koloběžky pro dospělé.

„Pokud má někdo zájem, dostane kolo zapůjčené nejen s veškerým vybavením, ale k němu také tip na výlet," sdělil Josef Línek.

Nejlepší studenti: rodiče s dětmi

Dětské závody na kolečkových bruslích – Mini in-line Cup v Centru Semafor.Centrum se primárně zaměřuje na dopravní výchovu dětí.

„Hlavní oblastí naší činnosti je dopravní výchova žáků 4. tříd," vysvětluje manažer centra Josef Línek.

Právě zde je možné získat průkaz mladého cyklisty, instruktora nebo mechanika. Loni v Semaforu prošlo kurzem mladého cyklisty 472 žáků. Celkově centrum v loňském roce navštívilo 11 470 lidí.

„Nejefektivnější skupinou z hlediska dopravní výchovy jsou rodiče s dětmi. Odpolední a víkendový program na dopravním hřišti pod dohledem instruktorů leckdy nestačí pokrýt požadavky zájemců," uvádí Josef Línek.

Mobilní hřiště pro školky

Velkou oblibu si získaly soutěže s dopravní tematikou, které jsou v plánu i letos. Stejně tak zájem zaznamenali pracovníci Semaforu u seniorů, pro které jsou připravené hned dva kurzy, a to jak pro chodce, tak i pro aktivní řidiče.

Akce První semafor na dopravním hřišti u Androva stadionu v OlomouciKromě interaktivní tabule, která již pomáhá při výuce, je v plánu zakoupit mobilní dopravní hřiště, se kterým chtějí lidé ze střediska objíždět mateřské školy a přibližovat tak tematiku také nejmenším dětem.

S centrem začala spolupracovat také Univerzita Palackého a zejména její Fakulta tělesné kultury.

Samotný provoz včetně údržby a nákupu prostředků je hrazený z rozpočtu města, a to částkou půl milionu korun. Sto tisíci podporuje jeho činnost také kraj a BESIP.