Radnice nyní tuto sumu přerozděluje na podporu kulturních, sociálních i sportovních programů.

Ztráta oněch 100 milionů z heren a kasin je podle Deníkem oslovených zastupitelů hlavním argumentem, proč v Olomouci hazard plošně nezakazovat.

Podle primátora Olomouce Martina Majora by nebylo v silách města tento výpadek nahradit.

„S těmi, kteří peníze čerpají, na toto téma mluvíme, a někteří si nejsou ani vědomi, z jakého zdroje peníze dostávají. V drtivé většině by to pro ně znamenalo zánik a ukončení jejich činnosti," podotkl primátor.

Podpora ano, ale ne z hazardu

Josef Ondroušek jako předseda Tělovýchovné jednoty Milo Olomouc je jedním z těch, kteří peníze z hazardu prostřednictvím městské kasy čerpají.

Zároveň je ale jedním z iniciátorů petice za referendum a kandiduje ve volbách za sdružení Občané pro Olomouc, které proti hazardu bojuje.

„Myslím si, že by se sport měl podporovat z prostředků města. To by si mělo najít finance jinde, nikoli z hazardu. Ještě před dvěma roky peníze do městské pokladny z hazardu nešly a radnice sport financovala dobře," uvedl předseda sportovního oddílu, který sdružuje například tenisty či turisty.

ČSSD: Zákaz by mohl zdražit MHD

Šéf zastupitelů opoziční ČSSD Antonín Staněk uvedl, že stomilionový výpadek nahradit prakticky nejde.

„Všechna řešení by někoho velmi zásadním způsobem poškodila. Může to směřovat například ke zdražení městské dopravy," sdělil kandidát sociálních demokratů na olomouckého primátora.

Lidovci: Zrušení všech investic

Obavy o chod města a hlavně jeho rozvoj by měl i Jan Dostál, předseda klubu zastupitelů KDU-ČSL.

„Znamenalo by to úplné omezení nebo zrušení skoro všech plánovaných investic, včetně výrazného omezení akcí, které jsou spolufinancovány z evropských fondů," uvedl.

S tím ale nesouhlasí Pavel Bednařík, člen petičního výboru a kandidát do zastupitelstva za Občané pro Olomouc.

„Kulturu a sport by město mělo mít jako svoji prioritu bez ohledu na to, jestli má peníze z hazardu nebo ne," argumentoval.

Endl: Prostor pro obrovské úniky

Zdůraznil také, že 100 milionů není částka, která by byla účelově vázaná na využití v kultuře či sportu.

„Finance přijdou do rozpočtu, rozpustí se v něm a pak se z nich jednotlivé položky financují. To znamená, že z těch sto milionů se financuje třeba i doplatek za aquapark," upozornil.

Provozovatelé hazardu v Olomouci plošný zákaz jednoznačně odmítají. Kromě výpadku v rozpočtu města poukazují i na další nebezpečí spojené se zánikem oficiálních heren.

„Věřím, že k variantě plošného zákazu nikdy nedojde. Tím by se pouze uvolnil prostor pro nelegální herny a obrovské daňové úniky," řekl před časem Josef Endl, majitel akciové společnosti Endl+K, která v Olomouci provozuje herny a staví nové kasino v Hodolanech na místě bývalého divadla.