V Pionýrské ulici je místo na zaparkování sotva pro lidi z místa.

„Když je tu teď ta hala, bojíme se, že sem bude jezdit víc lidí, parkování nebude stačit a radnice se pak třeba rozhodne, že vykácí stromy v okolí tělocvičny a udělá z nich stání," strachovala se paní z Pionýrské 26. Petici podepsala, jméno si však zveřejnit nepřála.

S peticí byli iniciátoři i za jejím sousedem, ale nepochodili.

„Mají sice pravdu, ale petice je k ničemu. Podepsalo to přes sto padesát lidí a co se stalo? Nic," odpověděl si. „Míst je tu málo, leda by musely autům ustoupit stromy, na což se nedá říct nic rozumného. Hala je to sice krásná, ale neměli ji tu vůbec postavit," zmínil obyvatel Pionýrské ulice.

SOUVISEJÍCÍ: Sportovní hala na Čajkovského otevře na podzim. Jméno vymyslí studenti

Vizualizace nové sportovní haly a hřiště Gymnázia Čajkovského. A2 architekti s.r.o., Olomouc.www.a2.cz

Kde zaparkují diváci?

V tělocvičně je plánovaná tribuna pro sto dvacet čtyři diváků. I z toho mají petentni strach.

„Domníváme se, že stavba neřeší stání pro návštěvníky. Bezesporu se zhorší dopravní situace v důsledku parkování, kdy se navíc jedná o slepou ulici," uvádí text petice.

„V současné době je kapacita parkování v lokalitě a okolí překonána a lze předpokládat, že pokud se situace nevyřeší, bude docházet k parkování na nepovolených místech jako jsou travnaté plochy, vjezdy k nástupní ploše hasičů atd." prohlašuje vyjádření dále.

Zamítnutí petice

Odpověď města však obyvatele z ulic Brněnská a Pionýrská podepsané pod peticí nepotěší, protože je zamítavá. Účastníci stavebního řízení totiž námitky nepodali a stavba je v souladu s platným územním plánem schváleným v roce 1998.

„Tělocvična je primárně určena jako výukový prostor pro potřeby gymnázia. Při standardním provozu sportovního zázemí nedojde k navýšení počtu uživatelů areálu, " stojí v odpovědi radnice.

Jak již dříve uvedl mluvčí Olomouckého kraje, který je investorem stavby, parametry nové tělocvičny umožní i konání mezinárodních zápasů minimálně v juniorské kategorii.

Není všem dnům konec

Radnice ale přesto námitky petice nesdílí.

„Je těžké předvídat provoz. Ale nepředpokládáme, že tam budou častěji akce většího charakteru s větším přílivem účastníků. Pokud by se však ukázalo, že je to jinak, jsme připraveni se tomu věnovat," reagoval Ladislav Šnevajs, náměstek olomouckého primátora.

„Lidé se bojí ztráty parkovacích míst, podle stavebního úřadu jsou však jejich obavy neoprávněné. Součástí projektu je navíc vznik šestnácti stání," doplnil ho tajemník olomoucké radnice Jan Večeř.

Místním tak zatím nezbývá, než věřit, že provoz kolem haly za více než šestašedesát milionů korun zůstane při odpoledních a večerních pronájmech podobný jako teď. (oz)