Muž stodolu koupil a chtěl ji vyklidit po předchozím vlastníkovi. Když se však dal do práce, vypadly na něj bedny, v nichž byly nebezpečné ampule. Chemikálie naštěstí nikoho neohrozily, protože majitel na místo ihned přivolal hasiče.

Příslušníci jednotek z Hranic a Přerova ve speciálních protichemických oblecích látku odebrali a uložili do speciálního kontejneru na nebezpečné látky. Na místo byly přivolány také dvě pracovnice z chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Podle vedoucího chemické a technické služby přerovských hasičů Radka Buryánka byly ve dvou bednách uloženy jednak imitanty bojových chemických látek, ale také jejich ostré verze a dva kusy silně oxidačních odmořovacích činidel. „Ta mohou způsobil požár nebo výbuch,“ shrnul Buryánek.

Bojové chemické látky pocházely podle jeho slov ze šedesátých nebo sedmdesátých let minulého století a sloužily zřejmě k výcviku armádních jednotek ještě za éry socialismu. Obec Boškov u Potštátu se totiž nachází v sousedství vojenského výcvikového prostoru Libavá.

„Přivolaní hasiči z Přerova a Hranic, vybavení speciálními protichemickými obleky, vytyčili po prvotním průzkumu nebezpečnou zónu a zajistili místo nálezu proti vstupu nepovolaných osob,“ popsala zásah také krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči prováděli v této lokalitě také měření chemickým průkazníkem, aby zjistili, zda nedošlo k zamoření ovzduší a úniku látky.

„Měření naštěstí neprokázalo, že by došlo k zamoření,“ poznamenal vedoucí chemické a technické služby přerovských hasičů Buryánek.

Přesto by případný únik mohl ohrozit zdraví člověka, který by s bojovou látkou manipuloval. Mezi ampulemi se totiž nacházely například vzorky yperitu a dalších nebezpečných látek.