Průchozí jen z poloviny budou do příštího roku, kdy bude radnice rozhodovat o velkých opravách.

Schodiště má několik zásadních nedostatků. Stupně se rozjíždí, zábradlí potřebuje vyměnit.

Je také nutné rozebrat dlažbu a odstranit patníky.

Projekt počítá i s výkopem až na původní podloží, aby bylo možné vybetonovat základové pásy, do kterých se uloží kamenné stupně schodiště.

Pro špatný technický stav proto nechalo město zhruba polovinu schodiště uzavřít. Na větší rekonstrukci má dojít v roce 2017.

„Každoročně schvalujeme balík velkých oprav realizovaných skrze odbor správy městských komunikací. Celkovou opravu schodů budeme společně s dalšími projekty projednávat na zasedání rady města hned začátkem příštího roku," řekl primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Podle předpokladů vyjde rekonstrukce na dva miliony korun.

Schody z Blažejského náměstí do opravy chrání konstrukce z trubekZdroj: DENÍK/Michal Kovář

Historie schodiště
Jedná se o jednoramenné schodiště ze žulových stupňů, které vzniklo zřejmě v první polovině 20. století. Schodiště vzniklo v místě tzv. Blažejské brány, stávala zde bašta se vstupem do historického centra. V 19. století ovšem došlo k odbourání části starších městských hradeb a odstranění uvedené bašty. Jedná se jinak o významnou urbanistickou a architektonickou součást historického jádra, která dotváří jeho genius loci. Schody nejsou samy o sobě kulturní památka, ale nachází se na území městské památkové rezervace. (Zdroj: Národní památkový ústav)