Promítání na Horním náměstí je součástí festivalu Academia Film Olomouc, který začal v úterý a potrvá do neděle. Filmy lze napřed radnicí vidět v případě příznivého počasí až do soboty. Na pátek je připraven snímek Karla Zemana Cesta do pravěku.

Film 300: Bitva u Thermopyl vychází ze stejnojmenného komiksu Franka Millera (autora úspěšného SinCity), který je převyprávěním příběhu slavné starověké bitvy, kde se spartský král Leonidas a jeho 300 věrných bojovníků utká s mnohonásobnou přesilou Peršanů pod vedením krále Xerxa.

Slavný komiks ožívá za přispění nejmodernějších technologií, kombinujících živé herce a metodu modrého plátna, čímž dávný příběh odvahy opět povstává v celé své síle. Filmovou podobu příběh dostal pod vedením talentovaného režiséra Zack Snydere v roce 2007.

Galerie a další info k filmu 300: Bitva u Thermopyl (csfd.cz)

Program promítání na Horním náměstí:

Čtvrtek, 17.4.
300: Bitva u Thermopyl / Zack Snyder / USA 2007 / 117 min.
Hrdinský epos na motivy historické události, který je strhující podívanou plnou vizuálních efektů. Velkofilm, jehož vizualita a expresivní styl překračují historickou pravdu.

Pátek, 18.4.
Cesta do pravěku / Karel Zeman / Československo 1955 / 93 min.
Populárně-naučný hraný film, jenž ovlivnil milióny diváků po celém světě. Jediný český film, jenž si vyžádal americký remake. Ale čeští chlapci zůstali!

Sobota, 19.4.
Královna Alžběta: Zlatý věk / Elizabeth: The Golden Age / Shekhar Kapur / Velká Británie, Francie 2007 / 114 min.
Ve svých pětadvaceti letech se stala královnou Anglie, které vládla dalších 45 let. Pokračování vizuálně bohatého historického dramatu režiséra Shekhara Kapura popisuje vrcholné období vlády této velké panovnice.

Kompletní program festivalu AFO 2008 (afo.cz)