Přestože počasí loni koupalištím nepřálo, Jiří Blažek, starosta Paseky na Olomoucku si premiéru nového koupacího biotopu pochvaluje.

Nejenže přišly stovky zvědavců, ale provoz neskončil ve ztrátě. Takovou bilanci může dotovaná konkurence jen závidět.

O přírodě blízkých koupacích areálech začaly uvažovat i na dalších místech Olomouckého kraje, odkud jezdí do Paseky pro rady.

„Zdá se, že i na koupališti se dá vydělávat, tento typ koupaliště se nám osvědčil a my jsme spokojení. Doufám, že letos si to potvrdíme,“ řekl pasecký starosta Jiří Blažek.

Předivka zhoubná napadla vegetaci podél cyklostezky Černovír - Hlušovice.
Jako z hororu: cyklostezku u Olomouce obklopily pavučiny housenek

Jezdí maminky z Olomouce

Potvrdil, že teď za ním jezdí starostové obcí a ptají se na fungování koupaliště.

„Po zkušenostech, které mám, bych se do toho samozřejmě pustil znovu. Koupaliště nás přišlo na celkem asi šest milionů včetně opraveného zázemí, vzali jsme si třímilionový úvěr, který letos splatíme,“ pokračoval.

Podle něj je přírodní koupání fenomén. „Jezdí k nám lidé z Olomouce, hlavně maminky jsou rády za to, že je to voda, která není cítit chemií. Je čistá, vidíte do tří metrů,“ řekl a upozornil, že letošní sezonu by zřejmě chtěli zahájit tento týden v sobotu 3. června.

„Vše ale záleží na počasí, aby se voda trochu prohřála,“ doplnil starosta.

Součástí protipovodňových úprav v centru Olomouce je i přestavba mostu v Masarykově ulici. Na vizualizaci jeho chystaná podoba
Proměna Moravy v centru Olomouce má začít na podzim. Kácením a lávkou

Z hasičské nádrže biotop

Přírodní biotop funguje i na dalších místech v regionu. Už čtvrtým rokem v Litovli, léta jeho vybudování zvažují i také v Náměšti na Hané na Olomoucku a nově o něm mluví ve Velkém Týnci nebo Velké Bystřici.

„Aktuálně máme zpracovanou studii proveditelnosti, která mapuje problematiku koupacího biotopu na místě nynější nevyhovující hasičské nádrže, kterou bychom chtěli zrekonstruovat,“ uvedl velkotýnecký místostarosta Stanislav Denk.

Areál je v místní části Čechovice, směrem na Doloplazy a podle plánů by se mělo obnovy dočkat i volnočasové zázemí okolo.

„Celkově náklady včetně vybudování kompletního zázemí jsou okolo deseti milionů. Obec na to aktuálně volné peníze nemá, jsou důležitější priority, ale to nám nebrání v tom, abych tuhle věc rozpracovali a udělali tak první krok. Pokud by se objevila možnost nějaké dotace, chtěli bychom se o ni pokusit,“ pokračoval místostarosta.

Poznamenal, že odezva místních na přírodní biotop byla pozitivní.

„Většina lidí se dnes a denně sprchuje chemicky upravenou vodou. Jet se vykoupat tam, kde bude voda naprosto přírodní je pro lidi lákavé,“ zamyslel se.

Ilustrační foto
Letní bazén v Olomouci už otevřel. Plovárny v okolí finišují

Koupání místo učiliště Mory 

Podobnou představu mají i v nedaleké Velké Bystřici. Koupaliště by chtěli vybudovat společně s dalšími dvěmi obcemi a to Mrsklesy a Hlubočkami.

I tady si zatím nechali zpracovat orientační studii, která by jim řekla, jaké možnosti mají.

„Jde o lokalitu v Burku, což je rozhraní Velké Bystřice a Hluboček. Je to lokalita kde stávalo dnes už zbourané učiliště Mory Moravia. Je po tom viditelná poptávka. Během léta se chystáme s vedením obou obcí nad tímto tématem sednout a chceme se už bavit trochu konkrétněji, třeba o právní formě koupaliště,“ vysvětlil místostarosta Velké Bystřice Ivo Slavotínek.

Plavecký stadion v Olomouci
Olomoucký krytý bazén bude mít nový vstup, šatny i tobogán

Otaslavice těsně před stavbou

O kousek blíž jsou k přírodnímu biotopu v Otaslavicích na Prostějovsku. Vodní plochu by tady totiž chtěli začít budovat už příští rok.

„Aktuálně budeme soutěžit dodavatele stavby. Máme už projektovou dokumentaci, rozpočet a jakmile vysoutěžíme dodavatele svatby tak, chceme začít budovat. Plánujeme, že to bude v příštím roce,“ sdělil Marek Hýbl otaslavický starosta.

Náklady by se podle něj měly předběžně pohybovat okolo dvanácti až patnácti milionů korun. Obec chce o pomoc požádat i Olomoucký kraj, zbytek by měla zaplatit ze své pokladny.

„Máme tady areál, který v 70. letech byl vyhlášeným koupalištěm v tomto regionu. Jenže zchátral a zastupitelstvo si myslí, že by stálo za to ho obnovit touto formou, přestavět ho na přírodní koupací biotop,“ doplnil Marek Hýbl. 

Biokoupaliště v Pasece
Nové biokoupaliště v Pasece táhne, děti jsou nadšené