Prodejci nabízeli voňavé bramboráky a čerstvý burčák.

U stánku sadaře Františka Pospíšila z Veselíčka u Lipníka nad Bečvou stála po celé dopoledne fronta. Olomoučané u něj nakupovali jablka vypěstovaná bez chemických postřiků a hnojiv.

Stánek sadaře Františka Pospíšila zdobil certifikát, který potvrzuje, že všechna prodávaná jablka jsou vypěstovaná bez chemie.

„Není to ale tak, že bychom stromy v sadech vůbec nehnojili nebo nedělali postřiky například proti červivosti nebo proti strupovitosti. Pokud bychom stromy a plody neošetřovali vůbec, tak by úroda dopadla katastrofálně. Používáme ale výhradně ekologické ochranné postřiky a přírodní hnojiva. Například proti strupovitosti jablka ošetřujeme roztokem vápna, tak jako to dříve dělávali staří sadaři," řekl Pospíšil, který pěstuje ve 13 hektarech sadů celkem 15 odrůd.

Jablka, která lidé běžně kupují v prodejní síti mají podle něj za sebou až tři desítky chemických postřiků, než se ke spotřebiteli vůbec dostanou.

„Například klasický golden ze supermarketu je ošetřený 25krát. My plody ošetřujeme maximálně desetkrát do roka, vždy to musí být ekologickými přípravky. Biojablka jsou plná šťávy a cukrů, každý člověk rozdíl v chuti a vůni ekologicky vypěstovaného ovoce hned pozná," řekl Pospíšil.

Jablka několika odrůd pravidelně prodává na olomouckém hanáckém trhu za dvacet korun za kilogram. Někteří Olomoučané se podivovali nad tím, že jsou ve srovnání s těmi ze supermarketu nebo z tržiště ještě o něco levnější a přitom jsou na pohled stejně velká a pěkná.

„Nechceme je mít předražená, lidé by si je pak nekoupili. Letos nám sice čtvrtina úrody na jaře pomrzla, ale to, co na stromech zůstalo nakonec vypadá velmi dobře. S úrodou jsme spokojeni. Přímo v našich sadech nabízíme ovoce ještě levněji, aby si ho mohl koupit opravdu každý," dodal Pospíšil.