VYBERTE SI REGION

Bílá vejce? Slepice chová jediná farma v Česku, dováží se z Polska

Drahanovice – Co se vytratila Leghornka, mají malérečky starost navíc. Ne, nejde o žádnou modelku, kterou by někdo maloval, ale o slepici. I když krásné rozhodně jsou – peří jako padlý sníh či vysoký červený hřeben jim mohou v Česku nejčastěji chované slepičí hybridy jen závidět. Jde však o jejich vejce bílé barvy, po kterých je před Velikonocemi velká poptávka.

24.3.2016
SDÍLEJ:

Drůbežárny v Česku chovají nejčastěji plemeno Hisex snášející hnědá vejce. O Velikonocích proto musejí prodejci dodat hospodyňkám na kraslice bílé vejce ze zahraničí. Většinou z Polska.Autor: DENÍK/Daniela Tauberová

V České republice je dodává na trh jediná farma, takže hospodyňky si většinou odnášejí domů produkci slepic z Polska.

„Hybrid snášející bílá vejce později začne dávat slabší skořápku. A kdo by chtěl vozit produkci do kafilerky," vysvětloval Jakub Forman, vedoucí chovu drůbeže Zemědělského družstva Senice na Hané.

„V České republice je jedna jediná drůbežárna, která se věnuje chovu tohoto hybridu," dodal.

Hnědá slepice, hnědá vejce?

V halách mu proto kvoká 74 tisíc nosnic plemene Hisex hnědý, která snášejí hnědá vejce.

Bílá slepice = bílé vejce a hnědá slepice = hnědá vejce?

„Tak jednoduché to není," usmál se drahanovický zootechnik.

Hisex je speciálně vyšlechtěný na chov v klecích. Ptáci jsou statnější, taky odolnější a vyznačují se vysokou snůškou.

„Český spotřebitel má největší zájem právě o hnědá vejce, což je další důvod, proč nechovat slepice snášející ta bílá, přestože v USA i jinde ve světě paradoxně zaujímají bílá vejce až 70 procent trhu," dodal Jakub Forman.

Protože před Velikonocemi, kdy hospodyňky chystají kraslice, je velká poptávka právě po bílém vaječném obalu, musí pomoci cizina.

„Český spotřebitel tak nakupuje bílá vejce převážně z Polska, částečně také z Lotyšska a Německa," informoval zootechnik, který má v Drahanovicích na starosti jednu z největších drůbežích farem na Olomoucku.

Češi jdou po ceně

Ceny vajec před Velikonocemi podle něj stoupat nebudou. Naopak jsou na nízké úrovni. Vedoucí farmy si posteskl, že český zákazník jde především po ceně.

„Když má plato vajec z Polska za 50 korun a vedle za 90 korun vejce z českého chovu, sáhne po polských, protože ušetří 40 korun," posteskl si Forman.

Jeho svěřenkyním se v drahanovických halách žije lépe než v minulosti.

Zemědělci pro ně před čtyřmi lety vybudovali bydlení v takzvaných obohacených klecích. Investice šly do milionů korun.

Farmáři tehdy hodně oceňovali ochranu tuzemského trhu před vejci nejasného původu a zásahy inspektorů, kteří šli po takových dodávkách.

Značení vajec:
Od vstupu do Evropské unie platí povinnost označovat prodávaná vejce podle toho, z jakého typu chovu pocházejí.

Jde o text na obalu vajec a číselný kód přímo na vejcích. Vedle údajů na obalu je důležitější kód na samotných vejcích, kterým musí být každé označeno.

Z razítka spotřebitel vyčte: způsob chovu nosnic (jakým způsobem byla slepice, která vejce snesla chována), zemi původu vajíčka a podle registračního čísla hospodářství se dá identifikovat i výrobce vajec. Na skořápce může být uvedena také hmotnostní třída.

Příklad: 2 CZ 8709
Číslo 2 ukazuje na způsob chovu – existují celkem čtyři označení metod chovu nosnic:
'„0" – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
„1" – vejce nosnic ve volném výběhu
„2" – vejce nosnic v halách
„3" – vejce nosnic v klecích

Kód CZ značí – z kterého státu vejce pochází:
„CZ" – Česká republika
„8709" – značí registrační číslo hospodářství, tomto případě jde o značku drůbežárny z Klokočova 

Autor: Daniela Tauberová

24.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Zámeckou zahradu ve Velkém Týnci provoněl guláš z kotlíku

Velký Týnec – Gulášem to v sobotu 23. července vonělo ve Velkém Týnci na Olomoucku. V obci nedaleko krajského města se konal už IX. ročník Pivních a gulášových slavností spojených s buchtobraním. Akce odstartovala v 11 hodin dopoledne, kdy se soutěžní týmy pustily do vaření.

Nablýskaní veteráni byli k vidění v Olomouci, pak se vydali na cestu přes Hanou

Olomouc – Vůně benzinu, ale taky prvorepubliková nálada zaplnila v sobotu dopoledne Smetanovy sady v Olomouci. Tamní Rudolfovu alej totiž obsadilo na 130 historických automobilů a motocyklů, startoval tam XIX. ročník Hanáckého okruhu, soutěže historických automobilů a motocyklů vyrobených do roku 1939. Po přehlídce se účastníci vydali na trať dopoledního závodu, směřovali na hrad Bouzov.

Tvarůžkovou ochutná každý, někdo jen jednou

Loštice – První tvarůžek si v Lošticích položili na chléb před 140 lety. Za tu dobu se kuchařky pokoušely upravit originální zrající sýr s typickým aroma na řadu způsobů a v obchodech je dnes k dostání v podobě pusinek, salátů či kremrolí. Nikdo se však za jeho éru nepokusil dodat na trh syreček v podobě letní chladivé pochoutky. Až letos a kde jinde, než v Lošticích. Odezva na tvarůžkovou zmrzlinu je dvojí – stejně jako na samotné tvarůžky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.