„V sobotu, i když nebylo zrovna ideálně, přijelo hodně lidí a v neděli snad 150," popisovala Jana Stružková z jívovského Masňáku, kolik nedočkavých vyznavačů bílé stopy otestovalo trasu. „Hlásili, že podmínky jsou dobré, ale místy by bylo potřeba dosněžit," dodala hostinská. Velký zájem prvních nedočkavců o projížďku pastvinami a lesními úseky potvrdila i Zdenka Kučerová z Pohořanské boudy. „Lidí bylo tolik, že jsme neměli čas vyzvídat u běžkařů, jak vypadá stopa směrem na Domašov nebo Svatý Kopeček. Projet se dalo," uvedla s tím, že podle běžkařů by zájemci měli volit starší běžky.

Podle místních pomohl sníh v noci na dnešek. „Zhruba pět centimetrů a stále poletuje. Na víkend by mělo ještě něco spadnout. Bude to super!" těšila se ve čtvrtek před polednem Jana Stružková.

Podle meteorologů v nejbližších dnech nebude tolik mrznout a vyznavači bílé stopy mohou počítat se sněhovými přeháňkami. „V pátek bude oblačno a zpočátku místy, postupně jen ojediněle sněhové přeháňky. Na horách srážky četnější," informovala Marie Labajová z předpovědního pracoviště ČHMÚ v Ostravě. „Nejvyšší teploty –1 až +2, na Jesenicku až +4 , na horách –5 až –1 stupňů Celsia," dodala.

Masňák a Pohořanská bouda leží na vyhledávané běžkařské „magistrále" mezi Domašovem nad Bystřicí a Svatým Kopečkem. Když panuje ladovská zima, sportovci o víkendu pomalu nemají kam odložit běžky, jak je kolem vyhřátého stavení plno lyží a hůlek. „Pořádný šrumec v zimě nebyl už ani nepamatuji. Letos jsme se konečně dočkali a pokud ještě přisněží, bude to paráda," usmála se Stružková, jejíž gulášovka a zelňačka po naběhaných kilometrech chutnají nejlépe.