Má to však jeden háček: nejprve musí uspět se žádostmi o finanční injekci od ministerstva školství a Olomouckého kraje. Že o dotace zabojují, schválili zastupitelé minulý týden.

Rozpočet Sportovní haly s kuželnou je 65 milionů korun. Město počítá s tím, že něco ušetří v rámci výběrového řízení na dodavatele stavby. To již připravuje Hlavně ale zabojuje o dotace.

„Zastupitelé schválili podání žádosti na ministerstvo školství a Olomoucký kraj," popisovala starostka Moravského Berouna Zdeňka Szukalská.

Pokud vše půjde dobře, město bude mít v kapse zhruba polovinu potřebné sumy.

„Ministerstvo může poskytnou 50 procent na výstavbu nových hal, avšak do 20 milionů korun. Jednou z podmínek je dofinancování z jiných veřejných zdrojů, než jen z rozpočtu obce, a podání žádosti na Olomoucký kraj zastupitelé schválili. Pokud nám dotace vyjdou, můžeme se pustit do stavby," vysvětlovala starostka.

Vizualizace nové sportovní haly v Moravském Berouně

Vizualizace nové sportovní haly v Moravském Berouně. Zdroj: MěÚ Mor. Beroun

Stromy musí z lesa, a dají vydělat

Město si za posledních pět let nebralo úvěr, takže by si případně mohlo i půjčit. O tom však zatím neuvažuje. Předpokládá, že zbytek dofinancuje z vlastních zdrojů.

Kde peníze vezme? S trochou nadsázky by se dalo říct, že je městu vydělá titěrný dřevokazný hmyz.

Beroun totiž vlastní něco přes 600 hektarů lesních pozemků a vzhledem ke kůrovcové kalamitě musí vytěžit větší množství dřeva, než původně plánovalo.

Výnosy z těžby jsou proto vyšší a v součtu by mohly přinést potřebnou sumu na dofinancování haly za dva roky.

„Předpoklad je 15 až 20 milionů za rok. Uvidíme, jak se bude situace v lesích vyvíjet v letošním roce. Zatím i přes nějaké srážky stále přetrvává sucho a stromy jsou oslabené. S kůrovcovou kalamitou to letos může být ještě horší," odhadovala starostka.

„Aniž bychom si to přáli!" zdůraznila. „Napadené stromy však musí z lesa pryč. Je to tak trochu ironické, ale díky kůrovcové kalamitě se do stavby haly můžeme pustit," poznamenala Szukalská.

Florbal, bowling i tribuna

Hala s kuželnou vyroste v sousedství základní školy. Nabídne hrací plochu o rozměrech 40×20 metrů s hrací výškou osm metrů.

"Umožní provozování volejbalu, basketbalu, házené, florbalu, badmintonu a dalších sportů. Půjde ji rozdělit na tři tréninkové plochy. Počítá se s tribunou pro 50 diváků," popisovala starostka sportoviště.

Kuželna bude mít několik drah na kuželky a bowling.

Město předpokládá zahájení stavby ve druhé polovině letošního roku.

„Do konce roku bychom proinvestovali příspěvek z ministerstva a příští rok bychom dokončili. Ve druhé polovině příštího roku můžeme otevírat," plánuje starostka Moravského Berouna, pokud město získá dotace a nepřijdou komplikace.

Aby mladí neutíkali

Hala bude sloužit veřejnosti, místním oddílům. Vyžití nabídne i lidem ze sousedních obcí.

„Konečně bude v Moravském Berouně pořádné sportoviště. Určitě to přispěje i k tomu, aby město nestárlo a mladí neutíkali pryč," věří Petr Michailidis.

Jako velitel dobrovolných hasičů se již s radnicí dohodl na možnosti využívat tělocvičnu v rámci přípravy požární jednotky i závodníků v hasičském sportu během chladnějších měsíců.

„To moc nemůžeme využívat naše cvičiště. Takto budeme mít zázemí pro tréninky a zlepšování fyzické přípravy," ocenil kvalitní zázemí pro kruhové tréninky či běh s dýchacími přístroji.