Hlasitost letošního pivního festivalu, na který před měsícem do Olomouce přijelo na dvacet tisíc lidí, tentokrát vadila natolik, že se obrátili na odborníky.

„Výsledky z provozu pivního festivalu v areálu dostihové dráhy v Olomouci-Lazcích prokázaly výrazné překročení hygienického limitu hluku pro veřejnou produkci hudby v chráněném venkovním prostoru obytné zástavby,“ informovala Eva Čehovská, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice v Olomouci.

„Porušení zákona o ochraně veřejného zdraví budeme s pořadatelem řešit ve správním řízení,“ doplnila s tím, že mu nyní hrozí pokuta.

Povolený limit je ve dne 45 dB a v noci 35 dB. O kolik stanovenou hladinu ve dne i v noci 15. května, kdy specialisté z akreditované laboratoře na Lazcích měřili, hudba překročila, pracovnice hygienické stanice neuvedly.

„Nejprve bychom o tom měli informovat pořadatele,“ vysvětlila Čehovská.

Organizátor v Česku největšího pivního festivalu Pavel Spálený již dříve předpovídal, že předpokládá překročení limitů vzhledem k tomu, jak jsou v tuzemsku nastaveny. Což je pravda, protože například ptáci dělají hluk okolo šedesáti decibelů.

„Lokalita na Lazcích je nejvhodnější. Akce se stala velmi vyhledávanou a zviditelňuje město. Její přesun, například na letiště, není reálný nejen proto, že bychom na čtyři dny zastavili jeho provoz,“ reagoval organizátor.

Na rámus si stěžovali obyvatelé na hygienické stanici. Olomouckému deníku někteří sdělili, že by se měla akce přestěhovat dále od obytné zástavby. Stěžovali si nejen na hluk z akce, ale i na ten, když se návštěvníci v noci trousí domů přilehlými ulicemi.

Radnice bude s pořadatelem jednat v létě

O případném přesunu pivního festivalu na místo dále od obytné zástavby chce s pořadatelem jednat vedení města Olomouc. První schůzka s organizátorem na toto téma se má uskutečnit v létě.

„Shromažďuji podklady, abych mohl jednat s organizátorem. Budeme se snažit najít lokalitu, aby pivní festival ve městě zůstal zachován a co nejméně rušil lidi. Nebude to jednoduché hledání,“ sdělil primátor Olomouce Martin Novotný.

Možné přestěhování Beerfestu na letiště se nelíbí některým místním obyvatelům. Poukazovali na hluk z hudební produkce Fast Tuning Meetingu. Ten proběhl koncem května a na radnici poté napsalo několik obyvatel jedné z ulic, kam se hluk šířil, stížnost.

Zůstane na Lazcích, ale dál od domů?

Primátor sdělil, že o jejich připomínkách ví a zabývá se jimi i vzhledem k možnému přemístění Beerfestu.

Nakonec je i možné, že by pivní festival zůstal na dostihové dráze na Lazcích.

„Pozemky jsou širší, mohly by se posunout dál od domů. I o tom se budeme bavit,“ dodal olomoucký primátor, který se chce s organizátorem festivalu sejít v létě.

Kde by se taky mohl konat Beerfest?

návrhy z diskuse na webu Olomouckého deníku

Letiště v Neředíně - lidé nejčastěji uváděli, že je dál od zástavby domů než lazecká dostihová dráha, proti však byli obyvatelé Neředína, kterým vadil hluk z letošního Fast Tuning Meeting, který se zde konal koncem května

Poděbrady – jako klad vnímají lidé vzdálenost od obydlí, nevýhoda podle nich však je, že se jedná o chráněnou krajinnou oblast

Libavá – někteří čtenáři navrhovali i vojenský újezd Libavá

Fort XV. v Neředíně – část přispěvatelů si myslí, že nejvhodnější pro hlasité koncerty jsou olomoucké pevnosti, zejména Fort XV. v Neředíně. Jiný pisatel zase navrhuje místo přilehlé k pevnosti, u cyklostezky směrem na obec Křelov.

DISKUSE na téma KAM s BEERFESTEM?