VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barman: Při práci s dusíkem musíte vědět jak na to

Olomouc - [VIDEO] Zapálené panáky už v barech neletí, místo flambování je teď v módě mražení. Návštěvníky olomouckého baru Delano o tom v sobotu večer přesvědčil bývalý mistr světa mezi barmany Roman Uhlíř z Velkého Meziříčí.

22.6.2008
SDÍLEJ:

Návštěvníci dostanou speciální rukavice a drží mísu. Barman pomocí tekutého dusíku vyrábí žádanou lahůdku.Foto: Petr Nechytil

Sedmatřicetiletý mistr v míchání koktejlů předvedl svoji show v Olomouci poprvé po sedmi letech.

Nabízel například koktejl Cuba libre, ale v podobě želatiny. O chvíli později už vyráběl mražené pusinky z kokosového mléka, nebo zmrzlinu z melounového Bol­su.

„Říkám tomu pečení drinků, ale obráceným způsobem. To znamená ne plus sto stupňů ale minus sto stupňů. Nápoj se šokem zamrazí na velmi nízkou teplotu a na povrchu se pak vytvoří kůrka jako na pusinkách, uvnitř ale zůstává tekutý,“ vysvětlil svůj postup Uhlíř.

Pro návštěvníka v praxi to znamená, že dostane speciální rukavice a drží mísu, ve které barman pomocí tekutého dusíku vyrábí žádanou lahůdku. Teplota této látky je minus 175 stupňů Celsia. „To znamená, že barman musí přesně vědět jak takovou věc udělat, aby hosta dusíkem nepopálil. Pro opravdové labužníky mám pak připravený mražený koňak s kachní paštikou a modrým sýrem,“ doplnil s úsměvem.

V baru je podle něj nejdůležitější vytvořit domácí prostředí a uvolnit své zákazníky, jako by byli doma v obýváku. Zároveň jim však nabídnout exkluzivní věci, které si sami doma jen tak nenamíchají. Své znalosti pak nabíral jak doma, tak i v cizině.

Po absolvování hotelové školy ve Velkém Meziříčí a putování po barech v Praze a Českých Budějovicích nakonec úspěšně dokončil také barmanskou školu v Londýně. V tomtéž městě navíc v roce 1997 vyhrál mistrovství světa v soutěži míchání koktejlů z vlastních receptur.

„To už je dávno pryč, teď je pro mě důležitější setkávání se skvělými barmany, se kterými si předáváme zkušenosti a novinky,“ řekl s tím, že na rozdíl od ciziny je teď v Česku móda dát si Mojito nebo třeba Cuba Libre.

„Teď je vlna kyselých drinků, možná proto, že jsme také pivní národ a přes léto máme hořkého dost. Zájem je o všecko v čem jsou limetky, ostružiny nebo třeba maliny,“ vysvětlil.

Autor: Jiří Mareček

22.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Požár střechy přístřešku se dřevem v Hněvotíně.
5

Hasiči řešili požár střechy přístřešku se dřevem v Hněvotíně

V Pňovicích hasiči lovili bobra z bazénu
6

Netradiční pomoci hasičů. Lovili bobra z bazénu a zachraňovali čápa

Uničov dostal v poháru facku. Nestačil na Kozlovice

Velké překvapení se událo hned v prvním kole MOL Cupu. Vítěz MSFL utrpěl porážku 0:3 na hřišti Kozlovic a v poháru tak končí. Za domácí se trefil Mazouch a dvakrát Kaďorek.

Voda byla strašně rychlá, vzpomíná hrdina povodní

V červenci 1997 bylo lezecké družstvo profesionálních hasičů v Jeseníku v plenkách. Povodeň však prověřila schopnosti a odvahu jeho členů dokonale. Pro Jiřího Šarmana to byla v roli záchranáře první povodeň.

Holice zvládla druholigový Frýdek-Místek. Tým je odolný, chválil kouč

Bojovný výkon přinesl v pohárovém duelu s Frýdkem-Místkem fotbalistům HFK Olomouc ovoce. Třetiligový celek z Hané se radoval z výhry 2:0, soupeř z FNL na obranu Holice nenašel recept a do pořádného tempa se dostal jen na kratší úsek zápasu. Útočné snahy Valcířů se však domácím dařilo eliminovat.

Povodně změnily vnímání armády, míní generál Voznica

SERIÁL POVODNĚ 97´/ Boj s velkou vodou a jejími ničivými následky vepsaly do dějin nové hrdiny. Jedním z nich je „povodňový generál“ Petr Voznica.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení