VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barman: Při práci s dusíkem musíte vědět jak na to

Olomouc - [VIDEO] Zapálené panáky už v barech neletí, místo flambování je teď v módě mražení. Návštěvníky olomouckého baru Delano o tom v sobotu večer přesvědčil bývalý mistr světa mezi barmany Roman Uhlíř z Velkého Meziříčí.

22.6.2008
SDÍLEJ:

Návštěvníci dostanou speciální rukavice a drží mísu. Barman pomocí tekutého dusíku vyrábí žádanou lahůdku.Foto: Petr Nechytil

Sedmatřicetiletý mistr v míchání koktejlů předvedl svoji show v Olomouci poprvé po sedmi letech.

Nabízel například koktejl Cuba libre, ale v podobě želatiny. O chvíli později už vyráběl mražené pusinky z kokosového mléka, nebo zmrzlinu z melounového Bol­su.

„Říkám tomu pečení drinků, ale obráceným způsobem. To znamená ne plus sto stupňů ale minus sto stupňů. Nápoj se šokem zamrazí na velmi nízkou teplotu a na povrchu se pak vytvoří kůrka jako na pusinkách, uvnitř ale zůstává tekutý,“ vysvětlil svůj postup Uhlíř.

Pro návštěvníka v praxi to znamená, že dostane speciální rukavice a drží mísu, ve které barman pomocí tekutého dusíku vyrábí žádanou lahůdku. Teplota této látky je minus 175 stupňů Celsia. „To znamená, že barman musí přesně vědět jak takovou věc udělat, aby hosta dusíkem nepopálil. Pro opravdové labužníky mám pak připravený mražený koňak s kachní paštikou a modrým sýrem,“ doplnil s úsměvem.

V baru je podle něj nejdůležitější vytvořit domácí prostředí a uvolnit své zákazníky, jako by byli doma v obýváku. Zároveň jim však nabídnout exkluzivní věci, které si sami doma jen tak nenamíchají. Své znalosti pak nabíral jak doma, tak i v cizině.

Po absolvování hotelové školy ve Velkém Meziříčí a putování po barech v Praze a Českých Budějovicích nakonec úspěšně dokončil také barmanskou školu v Londýně. V tomtéž městě navíc v roce 1997 vyhrál mistrovství světa v soutěži míchání koktejlů z vlastních receptur.

„To už je dávno pryč, teď je pro mě důležitější setkávání se skvělými barmany, se kterými si předáváme zkušenosti a novinky,“ řekl s tím, že na rozdíl od ciziny je teď v Česku móda dát si Mojito nebo třeba Cuba Libre.

„Teď je vlna kyselých drinků, možná proto, že jsme také pivní národ a přes léto máme hořkého dost. Zájem je o všecko v čem jsou limetky, ostružiny nebo třeba maliny,“ vysvětlil.

Autor: Jiří Mareček

22.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Podezřelého ze znásilnění mladé ženy v olomoucké čtvrti Hodolany zachytily bezpečnostní kamery
5

Znásilnění mladé ženy v Olomouci: už chytili podezřelého, oběť si vybral náhodně

Duklácký šuter Jan Holenda

Sigma hostí Hynkovu Duklu. Nenápadný, ale silný sok

Kam o víkendu? Na festival jídla, běh s klokanem i pivní maraton

Pravidlená porce tipů na zajímavé víkendové akce na Olomoucku.

AKTUALIZOVÁNO

Prokletí trvá. Mora ztratila vedení s Hradcem po sporném gólu

FOTOGALERIE / Černou sérii s Hradcem olomoučtí hokejisté opět neprolomili. Po dvou třetinách sice vedli 1:0, ale nakonec prohráli 1:3. Vítězný gól Hradce byl hodně sporný.

Ze školy v centru Olomouce evakuovali přes tři sta dětí

Anonymní oznámení o bombě uložené v budově základní školy na ulici 8. května v Olomouci obdrželi policisté v pátek ráno po deváté hodině.

Kabelkový veletrh: módní návrhářka Marta Musilová věnovala pět unikátních kousků

Hned pět kabelek věnuje letos do charitativního Kabelkového veletrhu Deníku olomoucká módní návrhářka Marta Musilová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení