Otevírá ji Arcibiskupství olomoucké a na kávě z vlastní pražírny nebo na mešním víně ze zámeckých sklepů v Kroměříži by si první hosté mohli pochutnat už během září.

Restaurace vzniká v těsném sousedství arcibiskupství, v objektu spojeném s budovou Arcibiskupské kurie, na Wurmově ulici, kde dlouhá léta bývalo křesťanské knihkupectví.

„Kapacita je přibližně šedesát míst a dalších čtyřicet míst nabídne konferenční místnost. Počítá se i s venkovním posezení na dvoře mezi restaurací a zadním traktem budovy kurie. Otevřena by mohla být někdy během září," popsal mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka.

Suroviny z Itálie i od místních

Důvodů proč se arcibiskupství rozhodlo restauraci otevřít, je hned několik.

„Měli jsme nevyužitý prostor, hledali jsme další způsob, jak investovat peníze do výdělečného projektu, a zároveň chceme rozšířit nabídku kvalitní kuchyně v centru Olomouce. V neposlední řadě to také vnímáme jako možnost, jak několika lidem nabídnout zaměstnání. Aktuálně hledáme asi desetičlenný tým kuchařů, číšníků a pomocníků do kuchyně," pokračoval mluvčí.

Prozradil také, že podnik by se měl zaměřit především na italskou kuchyni, chybět ale nebudou ani pokrmy české.

„Základem by ale měla být pizza vyráběná ze surovin, které budeme dovážet přímo z Itálie, podobně vytváříme síť místních dodavatelů z regionu. Restaurace bude nabízet víno z produkce společnosti Arcibiskupské zámecké víno a také kávu z vlastní pražírny," doplnil Jiří Gračka.