„Rok se s rokem sešel a máme tu zase zajímavé vycházky v rámci oslav Dne architektury. V sobotu si zevrubně prohlédneme jedno z olomouckých panelových sídlišť, v neděli se zase vydáme za humna Olomouce," uvedla za pořádající spolek Za krásnou Olomouc Martina Mertová.

Doplnila, že chybět nebude ani slavnostní předání Ceny Rudolfa Eitelbergera 2015.

V Přerově si lidé mohou prohlédnout několik významných průmyslových budov 20. století a na kole se mohou vydat po zajímavých přerovských vilách posledního století.

Festival, který se koná formou procházek s architekty, se uskuteční v téměř pěti desítkách českých a moravských měst.

Program reflektuje řadu aktuálních témat jakými jsou například necitlivé bourání staveb bruselského stylu a 70.let, revitalizace českých sídlišť, krajinářská architektura, vztah vodních toků a města.

Kam vyrazit v Olomouckém kraji

OLOMOUC – PO TŘÍDĚ KOSMONAUTŮ

Prohlédneme si nejstarší panelák v Olomouci, přiblížíme okolnosti výstavby třídy Kosmonautů, zjistíme, jak se vyvíjel urbanistický plán tohoto území a jaká je jeho budoucnost. Zapátráme po umělecké výzdobě sídliště a zjistíme, co nám zbylo a o co jsme přišli. S historičkou umění Martinou Mertovou, architektem Petrem Daňkem a průvodcem Janem Jeništou.

Sraz: so 3. 10., 14.00, u hrající fontány v přednádražním prostoru (ul. Jeremenkova)

OLOMOUC – Z NEŘEDÍNA PŘES ZELENÝ HORIZONT AŽ DO HNĚVOTÍNA

Společně se vydáme po staré cestě z Neředína, původně samostatné obce, přes ohrožený Neředínský horizont až do Hněvotína. Dozvíme se o novém územním plánu a změnách, které přinesl, a v Hněvotíně si ukážeme typickou sídlištní kaši v nové zástavbě.

Sraz: ne 4. 10., 14.00, tramvajová zastávka Neředín – krematorium

OLOMOUC – CENA RUDOLFA EITELBERGERA 2015

Vyhlášení čtvrtého ročníku ceny o.s. Za krásnou Olomouc za zdařilou realizaci v oblasti architektury, urbanismu a péče o památky v Olomouci a celém Olomouckém kraji v rozmezí 7/2013 – 8/2015. Slavnostnímu předání ceny bude předcházet vernisáž tří předchozích laureátů a deseti letošních nominací v Lomené galerii.
Sraz: so 3. 10.

Program:
17.30 Vernisáž; Lomená galerie (ul. Denisova, naproti Muzeu umění)
18.00 Vyhlášení cen; Divadlo hudby (ul. Denisova)

PŘEROV – PŘEROVSKÉ INDUSTRIÁLNÍ KOUZLO

Industriální stavby jsou s Přerovem neodmyslitelně spojeny, a přesto bývá jejich kouzlo skryto. Prohlídka několika významných průmyslových budov a prostor přiblíží kus historie města a otevře otázky o novém směřování těchto areálů. Zaměříme se především na průmyslové stavby 20. století. Připravte si dobrou obuv

Sraz: so 3. 10., 14.00, Dluhonská 77, vedle hostince Nový svět

PŘEROV – PŘEROVSKÉ VILY

S dobře promazanými koly projedeme celým městem po zajímavých přerovských vilách posledního století. Komu zbudou síly, s tím se vypravíme objevit i poslední architektonické třešinky v některých místních částech Přerova. Nedělní cykloprojížďka s architektem Janem Horkým.

Sraz: ne 4. 10., 14.00, náměstí TGM