V kraji bylo na konci uplynulého měsíce v evidenci Úřadu práce ČR přesně 38 166 lidí. Podporu v nezaměstnanosti z toho pobíralo 6 924 uchazečů o zaměstnání, to jest 18 procent všech uchazečů vedených v evidenci.

„Meziměsíční vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech kraje byl poněkud odlišný. Zatímco v okresech Jeseník a Prostějov počet nezaměstnaných mírně klesl, na Olomoucku a Přerovsku vzrostl a na Šumpersku prakticky stagnoval," popsal průběh v jednotlivých regionech Jaroslav Mikšaník, referent trhu práce z Krajské pobočky ÚP ČR v Olomouci.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji - červenec 2014

Zdroj: ÚP ČR. Klikněte pro zvětšení.

V absolutních číslech počet nezaměstnaných nejvíce poklesl v okrese Jeseník, kde evidenci opustilo 114 lidí, pokles tak dosáhl 4 procent.

„Byl druhý nejvyšší ze všech okresů v ČR," vyzdvihl Jaroslav Mikšaník.

Alarmující zprávou ovšem je, že okres Přerov poprvé po 13 letech překonal hodnoty nezaměstnanosti na Jesenicku a vykazuje nejvyšší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. Bez práce je tady téměř desetina obyvatel.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji - červenec 2014

Zdroj: ÚP ČR

Nezaměstnanost v celokrajském pohledu sice narostla, ovšem zvýšilo se také množství pracovních nabídek, kterých bylo přes 2 600. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 15 uchazečů.

Kdo má šanci?

„Na konci července ÚP v Olomouckém kraji evidoval celkem 439 volných pracovních míst pro kvalifikované dělnické strojírenské profese, jmenovitě soustružníky, zámečníky, svářeče a nástrojaře, mechaniky a opraváře strojů," vyjmenoval Jaroslav Mikšaník.

Nadále je stále vysoká poptávka zaměstnavatelů po řemeslnících z oblasti stavebnictví a řidičích nákladních automobilů. Vysoký zájem je i o pracovníky v oblasti služeb, zejména o prodavače, číšníky a servírky a kuchaře.

„Zájemcům s vyšším vzděláním jsou k dispozici zejména místa techniků v různých oborech. Dále se ve větší míře objevily i nabídky práce pro obchodní zástupce a pracovníky z oblasti finančnictví a pojišťovnictví; poptávka byla i po účetních," přidal referent Mikšaník.

V průběhu července podle Jaroslava Mikšaníka žádný zaměstnavatel v kraji nenahlásil hromadné propouštění zaměstnanců.

„V následujících třech měsících očekáváme spíše mírný pokles nezaměstnanosti," doplnil referent. 

Projekt s názvem Generační tandemŘady nezaměstnaných v polovině roku rozšiřují zejména absolventi. Bez praxe se jim velmi těžko shání práce. Druhou ohroženou skupinou jsou lidé v předdůchodovém věku. Ministerstvo práce a sociálních věcí zajistilo projekt s názvem Generační tandem – podpora generační výměny v Olomouckém kraji na posílení zaměstnanosti právě pro tyto dvě zmíněné kategorie. Zaměstnavatelé prostřednictvím jmenovaného projektu mohou žádat o informace a vstup do projektu, který jim zajistí finanční prostředky na mzdové náklady při zaměstnání lidí po škole či před důchodem. Výše příspěvku může dosáhnout nejvýše dvaceti tisíc korun měsíčně. Čerpat jej jde po dobu dvanácti měsíců. Zájemci se mohou v jednotlivých okresech spojit s pracovníky Úřadu práce ČR, kteří sděl podrobné informace. V Olomouci je to Lenka Roudná s telefonním číslem 950 141 469 a e-mailem lenka.roudna@ol.mpsv.cz, v Přerově Zdeňka Hrabálková, 950 155 265, zdenka.hrabalkova@pr.mpsv.cz, v Prostějově Petra Vanderková, 724 979 042, petra.vanderkova@pv.mpsv.cz. Na Dagmar Jančálkovou se obracejí zaměstnavatelé z okresu Šumperk. Její telefon je 950 164 363 a email dagmar.jancalkova@su.mpsv.cz. Ivana Bicanová zastupuje jesenické pracoviště. Její kontakty jsou 950 121 322 a ivana.bicanova@je.mpsv.cz