„Už 4.ledna jsme s pracovníky Českého statistického úřadu objeli všechny obce. A měřili," popisovala Věra Stojanová z ministerstva vnitra, která je pověřena správou v Kozlově a Slavkově do doby ustavujícího zasedání zastupitelstva ob­ce.

Zásadní bylo pokrytí přímo ve Městě Libavá, Kozlově a Luboměři pod Strážnou.

„Přenos dat se zdařil na Libavé a v Luboměři," uvedla místa, kam dnes (sobota) večer také přijedou pracovníci statistického úřadu a data si přeberou a sami odešlou do centrálního úložiště. „V Kozlově je bohužel signál nedostatečný, takže se to nepodařilo," doplnila.

V komisích zástupci magistrátu

Ve dvou kozlovských volebních komisích – Kozlov a místní část Slavkov – zasednou pracovníci olomouckého magistrátu.

„Místní měli zájem o volební komisi, ne že ne, ale byli to lidé, kteří sami kandidují, což samozřejmě nelze. Proto jsou komise složeny výhradně ze zástupců magistrátu," vysvětlila Věra Stojanová.

Ti proto po 22.hodině, kdy se uzavřou volební místnosti, a následném sečtení hlasů usednou do auta a s výsledky budou muset cestovat do Olomouce.

„Zatímco ve Městě Libavá a Luboměři si statistici data nahrají a dojde k přenosu dat na dálku, z Kozlova pracovníci magistrátu musejí přejet a data přesunout v Olomouci," podotkla Věra Stojanová.

Výsledky voleb budout zveřejněny až pozdě v noci.

„Možná kolem půlnoci. Jsme domluveni, že hned, jak budou schváleny, vyvěsíme výsledky na úřední desce u obecního úřadu v Kozlově. Pro případ, že by se chtěl někdo z místních podívat. Někdo, kdo nemá přístup na internet," uzavřela úřednice.

Volby do zastupitelstev nových obcí (Město Libavá, Kozlov, Luboměř pod Strážnou) se uskuteční v sobotu 16. ledna 2016. Hlasování bude probíhat v době od 07:00 hod. do 22:00 hod.