Krajský soud v Olomouci vydal letos v červenci předběžné opatření, kterým zakázal městu manipulaci se stávajícím osvětlením. Zároveň dal architektu Janu Šépkovi čtrnáctidenní lhůtu na to, aby podal proti městu žalobu.

„Krajský soud nás písemně informoval o tom, že v této lhůtě žaloba podána nebyla. Předběžné opatření tím zaniklo, takže výměně starého osvětlení za nové už nic nebrání," vysvětlil primátor Martin Major.

Hned v sobotu ráno proto začali pracovníci elektromontážní firmy s odstraňováním starých nevýkonných lamp, kterým Olomoučané často přezdívali „sirky". Kolem poledne už byla výměna všech svítidel hotová.

Výměně přihlížel primátor

„Předpokládám, že montáž dopadla dobře a vše funguje tak, jak má. Doufám, že už dnes v noci bude náměstí po dvanácti letech konečně pořádně osvětleno," poznamenal primátor, který výměně také přihlížel.

Mobilním telefonem si nová svítidla vyfotografoval jednačtyřicetiletý Roman z Olomouce, který centrem zrovna procházel.

„Že bychom se konečně dočkali světla? Přes deset let chodíme po Horním náměstí potmě a najednou to jde. Měl jsem za to, že výměnu lamp městu zakázal i soud a ne jen architekti, kteří na to mají autorská práva," poznamenal překvapený Olomoučan.

Návrh na předběžné opatření podal skrze svého advokáta letos v létě architekt Jan Šépka. Jeho hlavním argumentem byla ochrana autorského díla, kterým je podoba náměstí z roku 2001. Původně totiž měly Horní náměstí osvětlovat lampy podobné plácačkám. Nakonec je ale nahradila jiná nevýkonná svítidla. Architekt Jan Šépka nyní navrhoval výměnu za „plácačky", ale ani ty by nedaly tolik světla, kolik si vedení města přálo. Do výměny se město pustilo navzdory varování architekta, který se nakonec obrátil i na soud. 

Vyjádření architekta Jana Šépky pro Olomoucký deníkUž mi od rána volala řada kolegů z Olomouce. Konzultoval jsem to s právníkem, je to pro nás nepochopitelné. Jednání primátora Majora doznalo arogance, protože soud nařídil předběžné opatření a žaloba probíhá. Zaplatil jsem soudní poplatky a nyní to řeší soud. Z naší strany k žádnému pochybení nedošlo. Tím, že město rozporovalo rozhodnutí o předběžném opatření, se soud vůbec nezabýval. Pan primátor si zřejmě informace o žalobě vůbec nezjistil.
Město se tím vystavuje stotisícové pokutě za porušení nařízení. Bude se opakovat, dokud nedá situaci s lampami do původního stavu. Takto to nemůže skončit.
Celá věc je motivována předvolebním slibem Martina Majora. Přidělal tím starosti budoucímu vedení radnice, on sám už následky řešit nechce. Následky se ho už velmi pravděpodobně týkat nebudou, spory se potáhnou měsíce, to on už bude mimo.
Zajímavá věc je, že lampy při vytažení ze země vůbec nejsou zkorodované, čímž primátor mimo jiné zdůvodňoval nutnost jejich výměny. Je to další lež Martina Majora.

SOUVISEJÍCÍ: Odvoláme se. Radnice je rozhodnutá výměnu lamp dotáhnout