VYBERTE SI REGION

A je to Babišovo! Smáli se chlapi nad účtenkami

Olomoucko – V restauraci Pod Lipami v Olomouci-Slavoníně bylo před polednem plno. Není divu, menu opět lákalo ke stolu. A to i s premiérovou ingrediencí v podobě EET.

2.12.2016 2
SDÍLEJ:

EET. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Do lokálu však státní evidence nepřinesla napětí, připojení a komunikace pokladen se servery finanční správy fungovaly bezchybně, ale humor.

Na adresu systému a šéfa státní kasy Andreje Babiše se u stolů žertovalo o sto šest.

Zato jinde hostům do smíchu nebylo. Narazili na vyšší ceny nebo dokonce zavřené dveře.

„Ne, nechci účtenku! Nebudu hrát v loterii," smál se jeden z hostů, když jej kolega u stolu popichoval, ať si účtenku schová, že něco vyhraje.

„Já? Babiš nebo někdo z jeho rodiny," vracel žertovně kamarádovi v montérkách.

U dalšího stolu zase mladík hlasitě komentoval účtenku vyjíždějící z terminálu zavěšeného u pasu servírky: „Tak a je to Babišovo! Všechno má pod kontrolou."

Žádné zdržení, servery fungují

V poledne, ve špičce ostré premiéry EET, se nemračil ani personál oblíbeného slavonínského pubu. Evidování tržeb běželo bez zádrhelů.

„Všechno je v pořádku, servery fungují, jak mají, žádné zdržení nepozorujeme," hodnotila zaměstnankyně.

Techniku pořídili již v létě, kdy je zahrádka podniku v obležení.

„Před 1. prosincem jen nastoupil IT specialista a vše napojil a odzkoušel. I dnes je v pohotovosti, ale zatím jsme mu volat nemuseli," usmála se vedoucí směny.

Podle finanční správy fungovaly ve čtvrteční špičce systémy bez problémů.

„Provoz EET je plynulý, naprosto bezproblémový. Doba odezvy centrálního systému je pod desetinou sekundy, hluboko pod tím, co je stanoveno v zákoně," sdělila před 13. hodinou Olomouckému deníku mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

V tu chvíli bylo připojeno přes 36 tisíc subjektů.

Ne o moc, ale zdražilo se

Zatímco v hospodě ve Slavoníně nezdražili v souvislosti s EET jídlo ani pití, jinde včera čekaly hosty o něco vyšší ceny.

I když s účinností zákona o evidenci tržeb, představujícím citelné opatření v podnikatelském prostředí v Česku, došlo ke snížení DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent.

„Ne o moc, ale zdražilo se. Plošně. U meníček to výrazné není, ale nápoje a káva až o pět korun," informoval pracovník nádražní restaurace v Olomouci.

Někde zase ještě dopoledne účtovali 21 procent.

„Vidíte! Odvádíme zbytečně moc," zasmála se servírka v kavárně v centru Olomouce. „Dnes budeme ceny upravovat," dodala.

Otevřel později, na protest

Zdražování v souvislosti s EET ve čtvrtek nevylučoval ani majitel restaurace ve Velkém Týnci – Vsisku.

Výdaje kvůli zavedení EET spočítal na 50 tisíc korun.

„Ať si pan Babiš říká, co chce, náklady na systém nejsou nulové!" uvedl František Facek.

EET musel uzpůsobit internetové připojení – zavést internet do každé místnosti, aby servírky mohly pracovat přes mobilní terminály a nemusely zaplněným lokálem běhat ke stacionární pokladně.

Vyšší podle něj budou i měsíční provozní náklady v hospodě.

„Není to o tom, že si koupíme aplikaci a máme ji zaplacenou a na furt. Firmy chtějí každý měsíc paušální poplatky. Není to moc, ale na ulici peníze nenajdeme. Zase je musíme vydělat," dodal.

Někteří dokonce na odpor vůči zavedení EET "stávkovali".

„Otevřel jsem o hodinu později a lidem vysvětluji, proč s EET nesouhlasím. Zjišťuji však, že nic vysvětlovat nemusím, protože taky nesouhlasí. Účtenky nechtějí," popisoval atmosféru v podniku zapojeném do výzvy Asociace podnikatelů a manažerů na podporu svobodného podnikání Radovan Hořín z restaurace U Ervína v Hlubočkách.

Končím, jdu na pracák

Někteří neotevřeli vůbec. Například pan Petr ze Senice na Hané.

Povinnost poctivě evidovat každou útratu v hospodě není podle něj jediným, ale hlavním důvodem, proč se rozhodl po 20 letech v oboru skončit.

„Po státu jsem nikdy nic nechtěl, živil jsem se sám, ale pro malou vesnickou hospodu, případně později i obchody, smrtelná rána. Co si budeme namlouvat, náklady na provoz jsou obrovské a abych všechno utáhl, musel jsem si nějak pomoci," naznačil, že pro udržení hospody neodváděl daňové správě vše, jak by mohl.

„To končí a já jdu na úřad práce. Věřím, že si brzy najdu nové zaměstnání," dodal sklesle.

Hospoda, kde působil posledních osm let, patří obci. V nájmu ji má jeden z regionálních pivovarů, který si musel najít nového nájemce. Otevřít by měl pravděpodobně v lednu.

„A já půjdu na úřad práce. Budu se snažit, abych od nového roku našel zaměstnání. V pohostinství jsem definitivně skončil," dodal pan Petr.

Autor: Daniela Tauberová

2.12.2016 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jasný důkaz: v Jeseníkách žije rys

Jeseníky – Jedinečný objev se podařil ochranářům ze Společnosti přátel Jeseníků. Jejich fotopast zachytila v nejvyšších moravských horách živého rysa. „Po mnoha letech je to poprvé, kdy byl rys v Jeseníkách takto jasně zdokumentován," konstatoval předseda sdružení Ondřej Bačík.

Zakázat kouření? Ne, zní hlas lidu

Moravský Beroun, Daskabát – Moderní je nekouřit, přitom v městském podniku v Moravském Berouně se kromě doby oběda vypaluje o sto šest. Debaty na téma kouření či nekouření v restauraci provozované městem v posledních měsících vedly k tomu, že samospráva rozhodla o uspořádání ankety.

Opilec napadl strážníka. Praštil ho do obličeje a roztrhl mu bundu

Olomouc – Ranou do obličeje a roztrženou bundou uniformy skončil pro olomouckého strážníka převoz agresivního muže na protialkoholní stanici. Opilec nadýchal 1,52 promile alkoholu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies