Od listopadu 2010 se vydávala za právničku a slibovala vysokoškolsky vzdělaným osobám z Olomouckého a Zlínského kraje, že jejich úspory zhodnotí. Místo toho peníze využila pro vlastní potřebu.

Policie ji dopadla před několika dny na čerpací stanici mezi Prostějovem a Olomoucí. Za podvody jí nyní hrozí až 10 let vězení. V minulosti již byla kvůli podvodům trestána, ve vězení strávila několik let. Policie nevylučuje, že je podvedených lidí více.

První podvedený občan se na policii obrátil loni v září. Na policii v Prostějově uvedl, že už v listopadu 2010 ženě předal ke zhodnocení větší částku peněz.

„Ta mu však slíbený obnos v dohodnutém termínu nezaslala. Postupně pak na policii přicházeli další lidé z různých míst Olomouckého a Zlínského kraje. Po tuto dobu na případu pracovali kriminalisté z jednotlivých oddělení hospodářské kriminality, podvodnici se jim však nedařilo ustanovit," sdělila olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.

18 případů do února

Odbor hospodářské kriminality krajského policejního ředitelství si podle ní celý případ převzal v únoru 2012, kdy již čítal osmnáct poškozených a celková částka přesahovala pět milionů korun. Kriminalisté při vyšetřování zjistili, že nejméně tři miliony korun má podezřelá žena přislíbeny od dalších klientů. Trestnímu řízení se vyhýbala tím, že často měnila bydliště a hodně cestovala.

„Kvůli tomu se nedařilo zjistit její aktuální pobyt. Vyhlásili jsme proto celostátní pátrání. Zadrželi jsme ji ve čtvrtek 16. srpna na čerpací stanici mezi Prostějovem a Olomoucí na komunikaci R 46," řekla k dopadení ženy Vlachová s tím, že o dva dny později byla vzata do vazby.

Slibovala dvacetiprocentní zhodnocení úspor

Atraktivní padesátiletá žena z Přerova se s nabídkou zhodnocení statisícových částek obracela hlavně k vysokoškolsky vzdělaným lidem z různých oborů. Mezi její klienty patřili většinou obyvatelé Olomoucka, Prostějovska a Přerovska. Představovala se jim jako právnička významných společností. Tvrdila o sobě také, že je právničkou, která rozváděla ruského miliardáře. Vystupovala rovněž jako manažerka a členka dozorčí rady obchodující s cennými papíry na zahraničních trzích.

„Slibovala až dvacetiprocentní zhodnocení úspor. Zámožnému klientovi například řekla, že zajišťuje kyvadlovou dopravu ropy mezi Arábií a Itálií. Proto prý musela cestovat na ropné plošiny vrtulníkem za doprovodu stíhaček OSN," popsala kuriozní historky, kterým lidé uvěřili Vlachová.

Podvedla vás, přihlaste se policii

Někteří věřitelé si najali právníky a část vložených peněz se jim podařilo získat zpět. Většina však neuspěla, protože se jim už později nepodařilo podvodnici kontaktovat.

„Peníze získávala s vědomím, že jim je nevrátí a využije je pro svou potřebu. Věřitelům tajila, že má půjčky a dluhy a vedla nákladný život. Přitom už v roce 2003 byla za podvody pravomocně odsouzena Krajským soudem v Nitře k devíti letům vězení. O tři roky později ji však podmínečně propustili," uvedla k trestní minulosti pachatelky Vlachová.

Po návratu do České republiky se žena podvodného jednání dopouštěla dál. Loni byla olomouckou pobočkou Krajského soudu v Ostravě kvůli podvodům odsouzena k 8,5 letům vězení. Rozsudek však dosud není pravomocný. Policisté nyní nevylučují, že podvedených lidí bude ještě víc. Žádají proto další občany, kterým žena slibovala velké zúročení jejich peněz, aby se obrátili na linku 158.