Tak v pondělí u Krajského soudu v Olomouci vzpomínal na obchodní spolupráci se Zuzanou Ch. z Přerova obžalovanou z rozsáhlých podvodů jeden z poškozených podnikatelů.

Olomoucký podnikatel u soudu uváděl, že se zahraničnímu obchodu věnuje už pětadvacet let.

Ani přes tolik let zkušeností však nepoznal, že jednapadesátiletá Zuzana Ch. ve skutečnosti nemá vysokoškolský titul a není podnikatelkou ani vyhlášenou právničkou, za kterou se vydává.

„Nabídla mi, že bychom mohli z Brazílie dovážet speciální konzervační přípravky na kovové konstrukce. Měl jsem o obchod zájem, do Brazílie proto později odletěla moje dcera. Na účet firmy, kterou zastupovala obžalovaná, jsem postupně odeslal částku 3,1 milionu korun. Z firemního konta jsme poslali dalších 780 tisíc. Pak jsme se dozvěděli, že je ve vazbě," popsal špatné zkušenosti s údajnou zámožnou podnikatelkou muž středního věku.

Obžalovaná však od začátku odmítá, že by se snažila někoho podvodem připravit o peníze.

„Sice jsem se asi měsíc vydávala za ženu s jinou totožností, tolik peněz jsem ale z účtu firmy určitě nevybrala. Použila jsem jen něco málo pro sebe na jídlo a oblečení. Nikdy jsem nechtěla tyto podnikatele podvést," hájila se v soudní síni žena, která byla v minulosti za podvody odsouzena na Slovensku.

Brazilci: Pořád mluvila o jachtách

Předseda senátu potom předčítal výpovědi brazilských obchodníků, které žena měla také připravit o peníze.

Ti se shodovali v tom, že jí příliš nevěřili, když chtěla za 50 milionů amerických dolarů koupit podíl v jejich firmě.

„Byla dobrá herečka. Tvrdila, že je právničkou Abramoviče a on jí běžně půjčuje tryskáč. Pořád mluvila jen o jachtách, soukromých letadlech a své kanceláři v Londýně a přitom nebyla schopná domluvit se anglicky. Dokonce nám rozdávala dárky s logem fotbalového klubu Chelsea, aby nás přesvědčila o tom, že ruského miliardáře opravdu zastupuje," uváděl v minulosti na policii jeden ze svědků.

Aby ohromila jednatele brazilské firmy a jeho rodinu, pozvala je k podpisu smlouvy do Olomouce a dopřála jim veškerý komfort.

„Pro naši rodinu rezervovala dokonce celé patro v jednom z nedražších olomouckých hotelů. K dispozici jsme od ní měli několik limuzín a najaté pracovníky bezpečnostní agentury jako osobní ochranku. Podíl ve firmě jsme jí ale stejně neprodali," vysvětlil v přípravném řízení brazilský obchodník, kterému údajná právnička způsobila škodu 25 tisíc amerických dolarů.

Jednapadesátiletá Zuzena Ch. měla o peníze připravit bývalé milence, lékaře a několik podnikatelů z Olomoucka, Prostějovska a Přerovska.

Právnička ze stavební průmyslovky

Měla se vydávat za právničku a podnikatelku v oblasti ropných produktů.

Chlubila se tím, že mluví několika jazyky včetně arabského. Ve skutečnosti absolvovala jen stavební průmyslovku, žádné znalosti cizích jazyků u soudu zatím neprokázala.

Ještě před vynesením rozsudku byla obžalována z dalších podvodů. Celkem měla důvěřivé osobní i obchodní partnery připravit o přibližně deset milionů korun.

Pokud ji soud uzná vinnou, hrozí jí pět až deset let vězení.