Tu spáchal už v červnu 2007 v autobazaru v Žilině. K násilnému činu se doznal až v lednu 2011, zřejmě ho k tomu přiměly obavy z jeho společníka a zároveň spolupachatele, který je za vraždu trestně stíhaný na Slovensku.

Uničovský podnikatel s ojetými vozidly Petr Venský se svým odvoláním k Vrchnímu soudu v Olomouci domáhal uložení mírnějšího trestu pod spodní hranicí trestní sazby.

Tím, že se 22. ledna 2011 přišel sám na olomouckou policii k vraždě svého věřitele doznat a zároveň tak usvědčil i spolupachatele ze Slovenské republiky byl přesvědčený o tom, že jsou splněny podmínky pro uložení výrazně nižšího trestu v mírnějším typu věznice.

Olomoucký Vrchní soud však odvolání zamítl jako nedůvodné, protože dvanáctiletý trest považuje v rámci trestní sazby deset až patnáct roků vězení za zákonný a přiměřený.

„Je sice pravdou, že nebývá běžné, aby se pachatel po uplynutí několika let k trestnému činu doznal, ale je zřejmé, že pouze samotné doznání nebylo jeho jediným popudem. Vraždu spáchal se svým společníkem. Jejich vzájemné vztahy se však postupem času zhoršily a později až vyhrotily. Společník zcela převzal podnikání i autobazar. Venský se dostal do nezáviděníhodné situace, postupně zůstal téměř bez finančních prostředků,“ sdělil mluvčí olomouckého Vrchního soudu Petr Angyalossy.

Zároveň se podle něj jednalo o vraždu spáchanou s určitým majetkovým motivem. Věřitel totiž Venskému půjčil na rozjezd podnikání v žilinském autobazaru několik milionů korun.

„Venský mu dlužil částku mezi sedmi až osmi miliony korun, i když sám přiznává maximálně dva miliony. Našly se však směnky na celkem patnáct milionů korun. Odvolával se pouze do výroku o trestu, nikoliv do výroku o vině, je ale zřejmé, že tam byl i majetkový motiv,“ dodal Angyalossy.

Věřitele bili tyčí do hlavy, pak stříleli

Pětačtyřicetiletý podnikatel Petr Venský z Uničova měl 22. června 2007 ve večerních hodinách v autobazaru nedaleko Žiliny na Slovensku střelit do hlavy svého věřitele nelegálně drženou brokovnicí. Jeho společník předtím muže napadl kovovou tyčí a tou jej brutálně bil do hlavy.

Muž vážným zraněním na místě podlehl, pachatel ze Slovenska jeho tělo zakopal přímo v areálu autobazaru.

Policejní pátrání po pohřešovaném muži nebylo úspěšné.

Venský se k vraždě doznal až 22. ledna 2011, kdy se přišel na olomouckou policii sám udat. Zřejmě ho k jeho rozhodnutí vedly obavy ze slovenského společníka.

U soudu tvrdil, že věřitel mu na rozjezd autobazaru půjčil peníze, které mu už později nechtěli se společníkem splácet.