V pátek u Krajského soudu v Olomouci vypovídal soudní znalec z oboru neurochirurgie. Ten potvrdil, že jen shodou šťastných okolností zraněný muž tehdy na místě nevykrvácel.

„Nůž mohl zasáhnout velké cévy, mohlo dojít k život ohrožujícímu krvácení. Naštěstí se čepel zastavila o obratel a dál už nepronikla. Aktuální zdravotní stav poškozeného muže se už ale výrazně nezlepší, zůstanou mu trvalé následky v podobě omezené hybnosti a snížené citlivosti obou dolních končetin," konstatoval znalec Michael Houdek.

Státní zástupkyně v závěrečné řeči upozornila na to, že Michal Čelůstka zaútočil na partnera své expřítelkyně nečekaně.

„Útok byl veden zcela zákeřně a brutálně na člověka, který se v nesprávnou dobu ocitl na nesprávném místě. Obžalovaný neměl v době činu narušené ovládací schopnosti. Musel si být vědom toho, že může druhému způsobit smrt. Nelze přehlížet ani trvalé následky, které způsobil," upozornila státní zástupkyně a požadovala pro obžalovaného trest v polovině trestní sazby.

Obhájce se snažil senát přesvědčit o tom, že se jednalo pouze o těžké ublížení na zdraví (trestní sazba od 3 do 10 let vězení) a byl přesvědčený o tom, že trestní sazba za pokus vraždy (od 10 do 18 let vězení) je příliš přísná.

Krajský soud v Olomouci se však s tímto názorem neztotožnil a potvrdil, že se jednalo o pokus vraždy. Devětadvacetiletého Michala Čelůstku pak poslal na třináct let do vězení.

„Vyzbrojený nožem přišel na místo, kde měla jeho expřítelkyně schůzku s partnerem. Věděl, že může dojít ke konfliktu. Soka bodnul do zad tak razantně, že vzápětí oba spadli na zem. Útok přerušil pád a také to, že je dívka od sebe odtrhla," připomněl předseda senátu Eduard Ondrášek.

Senát zohlednil také to, že Čelůstka byl už trestaný a odsouzený k nepodmíněnému trestu za krádeže a vydírání. Kromě nepodmíněného trestu musí také nahradit škodu, kterou způsobil. Zraněný muž ji vyčíslil na 262 tisíc korun, zdravotní pojišťovna na dalších 332 tisíc.

Státní zástupkyně se na místě vzdala práva na odvolání, obhájce Čelůstky i zmocněnec poškozeného mladého muže si ponechali zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

V září loňského roku Čelůstka bodnul ve Velkém Týnci na Olomoucku partnera své expřítelkyně nožem do zad. Těžce ho zranil, nůž kromě obratle zasáhl míchu. Třiatřicetiletý muž má po útoku trvalé zdravotní následky. Trpí sníženou pohyblivostí a citlivostí nohou. Až do ledna se pohyboval na invalidním vozíku, nyní chodí o berlích a je stále v pracovní neschopnosti. Útočník byl původně stíhán kvůli těžkému ublížení na zdraví, soud však věc vzhledem ke zjištěným okolnostem překvalifikoval na pokus o vraždu. (mak)