Krajský soud ho letos v květnu za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými a psychotropními látkami potrestal šesti lety vězení, muž však s trestem nesouhlasí. Tvrdí, že policejní vyšetřovatelé jsou podjatí a že drogy prodal o čtvrtinu méně.

Osmačtyřicetiletý Robert Novotný svou vinu u Vrchního soudu nepopíral. Tvrdil však, že pervitinu prodal až o 80 gramů méně a žádal senát, aby věc vrátil ke Krajskému soudu v Olomouci.

„Drogy jsem prodával, ale chci, aby to množství bylo vyčísleno přesně. Policejní vyšetřovatelé byli podjatí, protože měli intimní poměr s mou bývalou družkou. Ta v celé věci vystupovala jako svědkyně. Trvám proto na doslovném přepisu policejních odposlechů, aby se prokázalo, kolik drogy jsem lidem skutečně prodal nebo předal," požadoval Novotný.

Státní zástupce Vladimír Kubík však u soudu zdůraznil, že k celkovému množství prodaného pervitinu se došlo na základě výslechů svědků, nikoliv odposlechů a navrhoval odvolání zamítnout. Ani senát Vrchního soudu nezjistil, že by olomoucký Krajský soud neprovedl některé důkazy v dostatečném rozsahu.

„Odposlechy samozřejmě máme k dispozici. Rozhodně z nich však nevyplývá, že by na jejich základě bylo možné snížit množství prodané drogy. Trest je sice přísný, ale rozhodně není nepřiměřený. Obžalovaný už byl navíc za stejný trestný čin v minulosti odsouzen k šesti letům a šesti měsícům vězení," uvedl předseda senátu Vladimír Štefan a šestiletý nepodmíněný trest potvrdil.

S tímto rozhodnutím se Novotný odmítl smířit a hodlá prostřednictvím obhájce podat dovolání.

„Podle našeho názoru jsou policisté, kteří případ vyšetřovali podjatí. Udržovali totiž intimní vztah se svědkyní, která dříve byla jeho družkou," popsala jeden z důvodů dovolání advokátka Michaela Čubíková.

Osmačtyřicetiletý Robert Novotný měl v době od září 2009 do listopadu 2010 v Olomouci v nejméně 875 případech prodat nebo za různé protislužby předat 27 osobám nejméně 230 gramů pervitinu. Krajský soud v Olomouci ho za to letos v polovině května potrestal šesti lety vězení.

Odvoláním se Novotný domáhal snížení množství prodané drogy a uložení mírnějšího trestu. Namítal, že někteří svědci jsou nevěrohodní a neuvádějí skutečné množství prodané drogy. Tvrdil také, že se stal obětí provokace, protože vyšetřovatelé udržovali poměr s jeho bývalou družkou a důkazy potom zmanipulovali v jeho neprospěch.