Brutální vražda mladé ženy otřásla před téměř deseti lety nejen obyvateli Šternberka, ale lidmi z celého regionu. Pachatel spravedlnosti stále uniká.

K dosud nevyjasněné vraždě z července 2005 se kriminalisté vrátili začátkem letošního roku, kdy případ znovu otevřeli a začal na něm pracovat speciální policejní tým Tempus.

V březnu policie prostřednictvím médií zveřejnila výzvu, ve které o obnovení vyšetřování informovala a žádala o pomoc veřejnost.

„Po výzvě v médiích se nám ozvali noví svědci. Informace, které nám poskytli, v současné době prověřujeme. Všem, kteří se na policisty obrátili, děkujeme za vstřícnost a spolupráci," řekla krajská policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Nové a přesnější metody

TempusZvláštní policejní tým Tempus pracuje na policejním prezidiu od března 2013. Desítka zkušených kriminalistů se zabývá neobjasněnými vraždami starými 10 i 20 let. Například na Zlínsku se podařilo zadržet vraha podnikatele z Otrokovic, dalším úspěchem bylo také zadržení vraha mladého barmana ze Zlína. Na Olomoucku se Tempus zabývá rovněž dosud neobjasněnou vraždou z roku 1993, kdy bylo v septiku na Litovelsku nalezeno tělo místního podnikatele. Ani tento trestný čin ještě není promlčený.

Kromě toho, že kriminalisté prověřují nově získané informace od občanů, vracejí se také k velmi podrobnému vyhodnocování stop DNA odebraných na místě činu a také vzorků získaných od lidí z okolí.

„Během doby, která od spáchání trestného činu uplynula, byly objeveny nové a přesnější metody na vyhodnocení vzorků DNA. To nám může významně pomoci při dopadení pachatele," dodala Jitka Dolejšová.

Policisté v létě 2005 odebrali vzorky DNA stovkám klientů videopůjčovny a jejich příbuzným. Prověřovali také DNA u desítek vězňů, klientů psychiatrických léčeben a pachatelů podobné násilné trestné činnosti z celé republiky.

Nyní je vyhodnocují znovu a mnohem podrobněji, využívají k tomu nové metody. Věří tomu, že se pachatele podaří dopadnout, případ totiž stále není promlčený. U podobně brutálních násilných trestných činů dochází k promlčení až po dvaceti letech.

Kamery podobu neodhalily

Jednatřicetiletou pracovnici videopůjčovny v centru Šternberka zavraždil 29. července 2009 neznámý muž za bílého dne.

Žena měla na těle několik bodných ran.

Pachatele při odchodu zachytily bezpečnostní kamery, záznam bohužel nebyl natolik kvalitní, aby z něj bylo možné zjistit jeho podobu.

Kriminalisté věnovali tomuto brutálnímu případu velkou pozornost, odebrali stovky vzorků DNA.

K dopadení pachatele tehdy ale nepomohla ani odměna 50 tisíc korun, kterou vypsalo město Šternberk.