Také proto se místní zajímali o to, jestli olomoucký soud zamítne žalobu Německého řádu, nebo ne. I když procesů na toto téma se už v minulosti vedlo několik.

„Samozřejmě, že aktuální soudní jednání sledujeme. Kdo je vlastníkem hradu, jedinečné dominanty obce, je pro nás důležité. Nemůžeme však předjímat, jestli by se pro obec změnilo něco k lepšímu nebo k horšímu," uvedl místostarosta Marcel Chmelina.

„Že se zatím nemění nic, je však pro nás dobrou zprávu, a to pro to, že se stávající správou hradu a Národním památkovým ústavem máme dobré vztahy a spolupráci," dodal poté, co se ve středu odpoledne dozvěděl rozsudek.

Podle místostarosty se v podhradí spekuluje o tom, zda by zůstal hrad přístupný veřejnosti, ač představitelé Německého řádu o tom opakovaně ujišťují.

„Když to bude někoho jiného než státu, bude si moct dělat co chce. Proto po změně vlastníka netoužíme. Troufám si odhadnout, že drtivá většina obce," zamýšlel se místostarosta.

Připomněl, že Německý řád, nebo také Řád německých rytířů, už kvůli Bouzovu vedl soudních sporů několik.

„Vždycky řád prohrál. Proto dnešní rozsudek není překvapením. Na Bouzov nárok nemá, ale to je můj soukromý názor," uzavřel včera Chmelina.