Policisté olomouckého „TOXI" týmu měli v hledáčku dva komplice, kteří se společně podíleli na výrobě a distribuci pervitinu několik měsíců.

V pondělí 18. srpna je pracovníci protidrogové jednotky pohotovostního oddělení zadrželi.

„Oba dva byli po předchozím souhlasu státního zástupce zadrženi v Chomoutově, městské části Olomouce a následující den obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy," upřesnila policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Popsala, že sedmačtyřicetiletý muž žijící na Slovensku předal dvaatřicetiletému muži z Chomoutova k výrobě psychotropní látky celkem 798 tablet léčiva.

Část vyrobené drogy si mohl ponechat pro vlastní potřebu, minimálně však 2/3 měl odevzdat k distribuci zpět jeho zásobovači.

„Předávka léčiva, ze kterého mohlo být vyrobeno nejméně 56,42 gramů pervitinu, tedy 282 dávek po 0,2 gramech, se uskutečnila ve vozidle značky Audi, při jízdě z Olomouce do Chomoutova. Tento vzájemný obchod fungoval s největší pravděpodobností od podzimu loňského roku," pokračovala policejní mluvčí.

Při domovní prohlídce u vařiče pervitinu pak kriminalisté našli kompletní varnu. Muž vydal všechna léčiva a zároveň kriminalistům zpřístupnil i záložní varnu v přilehlých prostorách.

„Parťákům nyní hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do pěti let. Soudce v případě muže žijícího na Slovensku neakceptoval návrh státního zástupce na vzetí do vazby. Oba dva jsou tedy stíháni na svobodě," doplnila Marie Štrbáková.