Během dvou týdnů obral o tržby obsluhu pěti podniků, celkem si odnesl 230 tisíc korun. Peníze utratil za drogy a naházel je do hracích automatů.

Při loupežích mu pomáhala třiadvacetiletá narkomanka z Olomouce. Policisté dvojici dopadli ve čtvrtek v noci před domem, kde mladá žena bydlela.

Scénář všech pěti přepadení olomouckých a litovelských barů a heren si je velmi podobný. Třicetiletý muž vždy v nočních hodinách nebo nad ránem vstoupil do provozovny a s pistolí v ruce požadoval vydání peněz z pokladny.

„Maskoval se přitom černou kuklou s otvorem pro oči, používal také ochranné rukavice a návleky na obuv, aby po sobě nezanechal žádné stopy. Doprovázela ho třiadvacetiletá drogově závislá Olomoučanka, která na něj čekala v přistaveném autě nebo těsně před přepadením zkontrolovala situaci v herně a pak mu informace předala," uvedl zástupce vedoucího olomouckého územního odboru Jiří Musil s tím, že muž při loupežích používal dvě plynové pistole.

Jednalo se však o natolik vydařené repliky střelných zbraní, že obsluha neměla šanci na vzdálenost několika metrů poznat, že se jedná jen o plynové zbraně.

Rychlé rozuzlení

Policisté podle něj na případu velmi intenzivně pracovali, pachatele loupežných přepadení hledali také během dvoudenní kontrolní akce zaměřené právě na herny na Olomoucku. Po čtvrtečním přepadení baru Alibaba v Litovli vyšetřovatelům pomohla tamní servírka.

„Díky jejím informacím jsme lupiče i s přítelkyní zadrželi téhož dne kolem jedenácté hodiny večer před domem v Rooseveltově ulici v Olomouci. Oblečení, které používal při přepadeních jsme našli v jeho autě. Z uloupených 230 tisíc korun mu však nezůstalo nic, utratil je za drogy a hrací automaty. Tvrdil, že peníze potřeboval na zaplacení dluhů, aby v exekuci nepřišel o byt," řekl Musil s tím, že při zatýkání u něj policisté našli také pervitin.

Pachatel pochází z Ostravy, v minulosti byl již devětkrát soudně trestaný kvůli majetkové trestné činnosti a drogám. Soud ho naposledy potrestal podmínečným trestem, ten mu měl vypršet až v roce 2015. Za sérii loupežných přepadení barů a heren mu nyní hrozí dva roky až deset let vězení. Jeho třiadvacetiletá přítelkyně dosud trestaná nebyla.

Přehled loupeží

Loupež ve sportbaru Hvězda v Litovli

25. října po druhé hodině ranní – Litovel, Žerotínova ulice – sportbar Hvězda – 45 tisíc korun

Loupež v Atlasu
30. října po třetí hodině ranní – Olomouc, tř. Míru – bar Atlas – 80 tisíc korun

Loupež v olomouckém baru Ruleta
1. listopadu před pátou hodinou ranní – Olomouc, Kmochova – bar Ruleta – 40 tisíc korun

Loupež v herně Lazenka v Olomouci
2. listopadu před šestou hodinou ranní – Olomouc, Lazecká – herna Lazenka – 53 tisíc korun
7. listopadu po páté hodině ranní – Litovel, Žerotínova – bar Alibaba – 12 400 korun