Dvěma z nich způsobil těžkou újmu na zdraví. Bývalý vysokoškolák se proti rozsudku na místě odvolal.

U Krajského soudu v Olomouci v úterý vypovídali znalci z oboru psychologie a psychiatrie.

Potvrdili, že jednadvacetiletý bývalý student vysoké školy František Čulík byl za své jednání v době, kdy okrádal seniorky plně zodpovědný.

„Netrpěl žádnou chorobou, která by měla vliv na jeho jednání. Záměrně si naopak vybíral slabé oběti, které mu neklady odpor a místa, kde ho při loupeži nikdo nevyruší. Musel předem vědět, že seniorky může při tak razantním útoku zranit," řekl jeden ze soudních znalců.

Odborník z oboru zdravotnictví vyhodnotil zranění dvou přepadených seniorek jako těžká. S komplikovanými zlomeninami rukou se ženy léčily přes dva měsíce.

„Dodnes je trápí omezená hybnost levé ruky, mají trvalé zdravotní následky," konstatoval znalec.

K tomuto faktu přihlédl při rozhodování o vině a výši trestu také senát. Zatímco státní zástupkyně pro Čulíka žádala okolo šesti let vězení a obhájce ještě o rok méně, soud se s jejich názorem neztotožnil a jednadvacetiletého Františka Čulíka poslal na osm let do vězení.

Bývalý student vysoké školy musí okradeným seniorkám nahradit způsobenou škodu a zaplatit zdravotním pojišťovnám výdaje za jejich léčbu.

„Nemůžeme mu uložit pětiletý nebo šestiletý trest. Přitěžující okolnosti totiž výrazně převažují nad polehčujícími. Člověk ani nemá slov pro to, co mladík udělal. Je to strašné. Vybíral si cíleně ženy ve věku okolo osmdesáti let. Způsobil jim vážná zranění s trvalými následky," řekl k rozsudku předseda senátu Vladimír Hendrych.

Státní zástupkyně s výší trestu souhlasila, vzdala se práva na odvolání, obžalovaný František Čulík se naopak proti verdiktu na místě odvolal. O výši trestu tak ještě bude rozhodovat olomoucký Vrchní soud.