Celá situace, která spustila násilnou reakci řidiče Renaultu Clio, se odehrála v úterý na křižovatce ulic Přerovská a Přemysla Oráče v Olomouci, kde autobus odbočoval.

„V místě je zúžená vozovka a je tam dopravní značení upravující přednost protijedoucích vozidel. Před autobusem v protisměru zastavilo vozidlo, které mu znemožnilo pokračovat v jízdě. Řidič osobního auta se dožadoval, aby autobus z místa vycouval," popsal prvotní impulz konfliktu mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Nejspíš proto, aby šofér osobáku svůj požadavek patřičně zdůraznil, vyrazil k autobusu. Využil toho, že měl jeho řidič otevřené okýnko a… napřáhl se. Řidič ránu dostal do ramene.

Po svém útoku nasedl útočník zpátky do auta a odjel.

Další případy

Řidiči MHD na rozčilené cestující nebo řidiče, kteří problém řeší údery, doslova narazili v minulosti již několikrát. Naposledy v dubnu svou pěstí trestal cyklista řidiče městské dopravy, který stál s autobusem na přechodu. Jenomže neměl na výběr, potřeboval vidět do křižovatky ulic Lazecká a Na Střelnici.

O rok dříve ztloukla naštvaná opilá cestující autobus i jeho řidiče na zastávce Černá cesta, protože jí šofér nechtěl dovolit, aby jela se psem bez náhubku.

I revizoři vědí své

Více než řidiči se s agresivními pasažéry, kteří jezdí načerno, setkávají revizoři.

„Ke slovním útokům na přepravní kontrolu dochází téměř denně, občas dojde i k fyzickému napadení pracovníka přepravní kontroly. V průměru jednou ročně se stane, že některý z revizorů zůstane po napadení cestujícím v pracovní neschopnosti," upřesnila Martina Krčová, mluvčí Dopravního podniku města Olomouce.