Sebevraha si v neděli po osmé hodině večer všimli nejdříve pracovníci Českých drah. Nejprve jej sami vyzvali, aby ze slůoupu slezl, na to ovšem dotyčný reagoval tak, že vylezl ještě výš. Železničáři tedy zavolali okamžitě policii a hasiče.

„Policisté obdrželi hlášení, že na olomouckém hlavním nádraží stojí na vysokém sloupu osvětlení muž, který chce pravděpodobně spáchat sebevraždu,“ uvedla mluvčí olomoucké policie Marta Vlachová.

Na místo vyjeli také hasiči s vysokozdvižnou plošinou a policejní vyjednávač. „Hasiči pod stožár nainstalovali také matraci určenou pro seskok. Po příjezdu vyjednavače pak přistavili plošinu, na které policistu zvedli,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Vyjednávání ale nebylo jednoduché.

„Policie nechala vypnout reflektory na sloupu osvětlení a zastavila pod ním dopravu na koleji. Jako první navázali s mužem kontakt hasiči, po nich policejní vyjednavač. Muže se pak podařilo po dvou a půl hodinách přesvědčit, že bude za pomocí hasičské plošiny sundám na zem,“ řekl olomoucký policejní vyjednávač Jiří Brada.

Samotný zákrok prováděli hasiči, kteří vylezli na sloup osvětlení a policisté, kteří stáli na vysokozdvižné plošině. Po celou dobu záchranné akce byl v této části kolejiště utlumen provoz, v jiných částech nádraží ale vlaky mohly dál jezdit.

Čtyřicetiletý muž, který byl nedávno propuštěn z vězení se o sebevraždu demonstrativně pokusil již v minulosti. „Muž zdůvodňoval svůj čin problémy s manželkou. A přesto, že mu je nařízena ambulantní protialkoholní léčba, naměřili mu policisté 2,17 promile alkoholu v krvi,“ doplnil Brada.

Podle informací policie se za posledních šest dní na Olomoucku již sedm lidí pokusilo o sebevraždu, z toho tři pokusy dopadly bohužel tragicky.