Znalci potvrdili, že obžalovaný byl v době útoku ve stavu snížené příčetnosti. Protože trpí středně těžkou demencí, neskončil ve vězení, ale v ústavu.

V pátek vyslechl senát Krajského soudu v Olomouci soudního znalce z oboru zdravotnictví. Ten podrobně popsal zranění, která poškozený šestatřicetiletý muž utrpěl. Vyhodnotil je jako středně těžká.

„Pachatel ho bodl zavíracím nožem do pravé strany hrudníku. Muž byl ošetřen na chirurgii, druhý den propuštěn do domácího ošetřování a několik týdnů trpěl bolestmi. Měl ale velké štěstí, že vyvázl jen s tímto zraněním," poznamenal znalec.

Soud se pak zabýval také posudky psychologů a psychiatrů na obžalovaného. Ti totiž potvrdili, že v době útoku byl Alois H. ve stavu snížené příčetnosti.

Státní zástupce v závěrečné řeči upozornil na to, že obžalovaný byl již 23krát soudně trestán za násilné trestné činy.

„Je velmi nebezpečný pro společnost. Navrhuji trest okolo šesti a půl až sedmi a půl roku ve věznici s ostrahou a poté uložení takzvané zabezpečovací detence," uvedl žalobce.

Snížená příčetnost

Obhájce naopak požadoval pouze umístění do detenčního ústavu s tím, že společnost bude před recidivistou dostatečně ochráněna.

Soud se pak k jeho návrhu přiklonil a rozhodl o umístění obžalovaného v detenčním zařízení.

Zdůvodnil to tím, že pro uložení šesti a půl roku vězení zákonné podmínky splněny nejsou.

„Obžalovaný má sníženou příčetnost, podle znalců už nechápe ani smysl uloženého trestu. Detenční ústav je vhodné řešení, aby před ním byla společnost chráněna," uvedl předseda senátu Vladimír Hendrych.

Nešetřil vulgaritami

Po vynesení rozsudku Alois H. hlasitě vyjadřoval svůj nesouhlas.

„Chci do vězení, třeba do Valdic, už jsem si v kriminále odseděl třiatřicet let. Do ústavu nenastoupím," rozčiloval se senior a nešetřil vulgárními výrazy.

Jeho obhájce si vzal lhůtu na podání odvolání, stejně jako státní zástupce.

Šedesátiletý recidivista Alois H. bodl 14. srpna 2013 po půl jedné odpoledne na chodníku ve Vejdovského ulici v Olomouci šestatřicetiletého Mojmíra K. Útok byl podle znalců razantní, mohlo dojít k zasažení jater nebo cév v hrudní stěně a ohrožení poškozeného na životě.

Obžalovaný už byl v minulosti 23krát odsouzen za násilnou trestnou činnost.

Lékaři potvrdili, že trpí demencí. U soudu Alois H. obžalovaný z pokusu o těžké ublížení na zdraví přítomné vulgárně urážel a tak část hlavního líčení probíhala v jeho nepřítomnosti.

Detenční ústav je speciální zařízení určené pro pachatele, kteří jsou nebezpeční pro společnost. Jejich duševní stav způsobuje, že se závažné trestné činnosti na ostatních znovu dopouštějí.

Ústavy spadají pod vězeňskou službu, končí v nich například vrazi, sexuální sadisté a delikventi. Nejméně jednou ročně soud přezkoumává, zda stále trvají důvody pro pokračování léčby.