Už před začátkem líčení byla u obou stran patrná vůle domluvit se. Krátce po jeho zahájení požádaly obě strany o čas, ve kterém nakonec přistoupily na mimosoudní vyrovnání. Soud, který měl zjistit, jak se do těla předloňského vítěze Velké pardubické, koně Nikase, dostaly zakázané alkaloidy kofein a theobromin, je u konce.

„Opravdu je oboustranná vůle se domluvit. Teď budeme mít nějaká jednání o konkrétní sumě, a pokud vymyslíme dohodu, tak budeme navrhovat uzavření smíru a jeho schválení soudem," informovala po přerušení jednání právní zástupkyně majitele Nikase, trenéra a žokeje Dalila Pelechová.

ČTĚTE TAKÉ: V Přerově zadrželi dva mladé dealery drog. VIDEO ze zásahu

Zakázaný kofein

Předloňský vítěz Velké pardubické, hnědák Nikas, který zaběhl závod v rekordním čase, byl následně diskvalifikován díky pozitivnímu dopingovému nálezu. Ve vzorku moči koně byly podle specializované laboratoře potvrzeny zakázané látky kofein a theobromin.

Majitel koně, žokej i trenér se domáhali náhrady škody po společnosti Troubecká hospodářská, která dodávala koni krmivo. Firma, dodávající krmivo ale jakýkoliv podíl viny odmítla.

Případem se soud začal zabývat v listopadu loňského roku. Podle Dalily Pelechové vznikla majiteli koně, trenérovi i žokeji škoda ve výši 2,5 milionu korun.

Vedení společnosti Troubecká hospodářská jim nabídlo v únoru letošního roku jako kompenzaci částku 1,5 milionu korun, a to s podmínkou, že neutrpí dobrá pověst zemědělského podniku. Na to ale žalující strana nepřistoupila.

Majitel dostane 1,7 milionu

Obě strany nakonec uzavřely smír až tuto středu. Žalující strana přijala nabídku firmy Troubecká hospodářská.

Majitel Nikase Petr Kupka obdrží od firmy v rámci úplného vyrovnání částku jeden milion sedm set padesát tisíc korun.

Trenér Nikase Stanislav Popelka obdrží tři sta šedesát tisíc korun a žokej Marek Stromský dvě stě čtyřicet tisíc korun. Částky musejí být uhrazeny do šesti měsíců od nabytí právní moci usnesení o schválení smíru.

„Smír, který se zde navrhuje ke schválení, je výsledkem konsensu obou stran, jak žalované, tak všech tří žalobců a jeho obsah nevyjadřuje míru zavinění na popisovaném stavu jedné či druhé strany," sdělila Dalila Pelechová.

„Nejdůležitější na této dohodě je, že byly vyjmuty veškeré obvinění ze strany žalobce i žalovaného. Částka, na kterou bylo přistoupeno, není rozhodující, rozhodující je vzájemný konsensus," shrnul předseda představenstva společnosti Troubecká hospodářská Bohumil Semenovič.

Spokojenost na obou stranách

Se smírem byl spokojený i majitel Nikase Petr Kupka.

„Kdybych nebyl spokojen, tak bychom neuzavřeli smír. Na této částce jsme se dohodli. Předpokládám, že spokojenost je na obou stranách, vzhledem k tomu, co hrozilo pro obě strany," sdělil své dojmy Petr Kupka.

Dvanáctiletý hnědák Nikas se v současné době připravuje na další závody.

„Nikas je v dobré kondici. Od ledna u nás cválali koně ve sněhu. Těšíme se na novou sezonu. Na jaře se chceme kvalifikovat, potom to budeme směřovat k té podzimní části. Koně musíme udržovat zdravého, aby jeho forma kulminovala tam, kde má," prozradil trenér Nikase Stanislav Popelka.