„Vrchní soud potvrdil rozsudek krajského soudu v plném rozsahu, odvolání zamítl jako nedůvodná," sdělil mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Proti původnímu rozsudku krajského soudu, který o sedmnáctiletém trestu rozhodl letos v květnu, se odvolala odsouzená i státní zástupkyně.

Tragédie se stala loni v květnu, kdy mladá žena tajně porodila doma na toaletě. Tělo narozeného chlapce pak vložila do igelitové tašky a hodila do koryta potoka u domu, kde bydlela.

Tašku s dítětem po třech dnech našel místní člověk, který na břehu potoka sekal trávu.

Policie pak matku vypátrala téměř okamžitě, ženina těhotenství si totiž všimla řada obyvatel Nového Malína.

Znalci prokázali, že se chlapeček narodil živý. Zemřel udušením.

Žena podle obžaloby těhotenství tajila, na mateřství se ani nijak nepřipravovala, doma neměla pro novorozence žádné věci.

Svému tehdejšímu příteli a otci dítěte i okolí tvrdila, že přibývá na váze kvůli potížím se štítnou žlázou.

K lékaři nechodila, což zdůvodnila tím, že neplatila zdravotní pojištění a byla kvůli tomu v exekuci.

"Neskutečné krutá likvidace"

Odsouzená, která kdysi studovala střední zdravotnickou školu, u krajského soudu tvrdila, že své těhotenství zaregistrovala až dva měsíce před porodem.

Svou vinu před krajským soudem popírala, hájila se tím, že dítě se narodilo mrtvé, nedýchalo a bylo studené.

To ale pitva a znalecké posudky vyloučily. Znalci rovněž došli k závěru, že žena netrpí žádnou duševní poruchou, podle nich se ale dítě nehodilo do jejího způsobu života.

„Jednání se dopustila po předchozím uvážení. Znalci prokázali, že dítě po narození desítky minut dýchalo a příčinou smrti bylo překrytí dýchacích cest," připomněla v květnu státní zástupkyně Michaela Šoková.

Lucii Vojtkové původně hrozilo až dvacetileté vězení nebo výjimečný trest. Podle soudce krajského soudu byl totiž způsob likvidace dítěte neskutečně krutý.

Odsouzené Vojtkové přitížilo také to, že v Šumperské nemocnici funguje babybox, případně mohla zvolit utajený porod.