Obvinění příslušníci olomoucké krajské policie zůstávají ve službě.

„Vzhledem k tomu, že policisté jsou stíháni vazebně, další opatření v rámci zákona o služebním poměru by byla neadekvátní," vysvětlil náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Kdyby aktuálně vedení policie jejich služební poměr ukončilo, mohlo by to podle něj údajně vyšetřování zkomplikovat.

„Pokud budou propuštěni z vazby, lze předpokládat, že budou postaveni mimo službu," dodal Zdeněk Laube.

Stručně na situaci zareagovalo Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje. Stíhání i vazbu svých dvou vysoce postavených policistů potvrdilo.

„Můžeme uvést, že po dobu trvání vazby oběma příslušníkům nenáleží služební příjem," uvedl krátce krajský mluvčí Josef Bednařík.

Kvůli hrozícímu ovlivňování svědků podle dostupných informací skončili ve vazbě Radek Petrůj, šéf olomouckého úseku pro hospodářskou kriminalitu a jeho kolega Karel Kadlec, olomoucký ředitel pro službu kriminální policie a vyšetřování. Další obviněný olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) je stíhán na svobodě.

Další obvinění

Vzhledem k tomu, že vyšetřování ÚOOZ se dotklo dalších policistů na celorepublikové úrovni, například se u nich uskutečnily prohlídky, padla rovněž v této oblasti další opatření.

„Policista, který patří do mé pravomoci, mě požádal o propuštění ze služebního poměru. Žádosti jsem vyhověl," poznamenal Zdeněk Laube, ale konkrétní jméno nepotvrdil.

Česká televize v pátek uvedla, že se může jednat o ředitele úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milana Pospíška. Další vyšší policejní důstojník z celorepublikového útvaru požádal o přemístění.

„I jemu bylo vyhověno," řekl Zdeněk Laube.

Ještě v pátek policie oficiálně potvrdila, že v tomto případě hovořil Zdeněk Laube o Jiřím Jachovi.

„Plukovník Jach se k tomuto kroku rozhodl v zájmu uklidnění situace a zachování dobrého jména Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), neboť jeho osoba je neustále uváděna v médiích v souvislosti s případem, kterým se zabývá ÚOOZ," potvrdil mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Milan Pospíšek a Jiří Jach si pozornost vyšetřovatelů ÚOOZ vyžádali v souvislosti s olomouckou kauzou v oblasti ovlivňování některých svědků a úniků informací ze spisů, což negativně ovlivňovalo vyšetřování některých případů.

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube ujistil, že policie spolupracuje s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a Vrchním státním zastupitelstvím v Olo-mouci, které celou akci s krycím názvem VIDKUN dozoruje.

K postupu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a jeho šéfovi Ivu Ištvanovi se v České televizi vyjádřil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„Mám plnou důvěru v pana vrchního státního zástupce i v jeho lidi, takže jsem přesvědčen, že postupují v souladu se zákonem," sdělil politik.