Do bytu jedné z nich se vloudila žena se záminkou doplatku k důchodu. Místo něj však důchodkyni ukradla padesát tisíc korun.

Ještě horší zkušenost má obyvatelka Uničova, ta neznámému muži během pár minut předala 140 tisíc korun.

Na důvěřivost ve středu doplatila třiadevadesátiletá seniorka z Olomouce.

U jejího bytu v Mozartově ulici zvonila neznámá žena a tvrdila, že jí od státu nese tři tisíce korun jako přilepšení k důchodu.

Stařenka ji pak pustila do bytu a odešla do sousedního pokoje pro tisícikorunu, aby mohla údajné sociální pracovnici vrátit peníze nazpět.

„Žena pak, aniž by seniorce dala nějakou hotovost, z bytu spěšně odešla. Vzápětí stará paní zjistila, že jí chybí všechny úspory. Celkem přišla o padesát tisíc korun," řekla k případu krajská policejní mluvčí Marta Vlachová.

Posílám kamaráda

Podobný případ se stal ve stejný den v poledne v ulici Pionýrů v Uničově.

Na pevné telefonní lince se dvaaosmdesátileté seniorce ozval její údajný příbuzný. Žádal o půjčení peněz a vysvětloval, že nemůže přijít osobně a tak posílá kamaráda.

Paní mu všechno uvěřila a slíbila osmdesát tisíc. Za chvíli u dveří zvonil neznámý muž a oznámil, že si jde pro peníze.

„Žena mu je bez okolků dala. Po pár minutách se jí v telefonu znovu ozval mužský hlas, děkoval za peníze a chtěl další. Seniorka mu řekla, že má ještě šedesát tisíc. S těmi se spokojil a znovu pro ně poslal kamaráda. Během krátké chvíle tak podvodník bez práce a námahy přišel ke 140 tisícům," poznamenala Vlachová.

Kriminalistům se podle ní obvykle podaří objasnit jen minimum podobných podvodů na seniorech. Jedním z důvodů je hlavně to, že důchodci velmi často nejsou schopni vyšetřovatelům poskytnout popis pachatelů.

„Často mají problém si vzpomenout už jen na to, zda je kontaktoval muž či žena. Podobné případy bohužel mají pozdější následky na zdravotním stavu okradených občanů. Kromě prvotního šoku je pak trápí také psychické problémy," poznamenala Vlachová.

Hotově se přeplatky nevrací 

Policie upozorňuje na podobné podvodníky veřejnost prakticky neustále. Varuje zejména před tím, aby lidé do bytů pouštěli cizí osoby.

„Žádná organizace ani stát občanům peníze hotově nedává. Občan vždy nejdříve obdrží dopis s oznámením o přeplatku. Později je mu částka převedena na účet nebo dostane poštou složenku," popsala obvyklý postup Vlachová.

Stejně tak varovala před půjčováním peněz neznámým osobám a obzvláště před podvodníky, kteří se do telefonu vydávají za příbuzné seniorů.

Pokud má někdo z blízkých finanční problémy a potřebuje půjčit, měl by si pro peníze přijít osobně nejlépe v doprovodu dalšího příbuzného.

Senioři by měli trvat také na písemném potvrzení půjčky a ještě před předáním hotovosti si ověřit, zda se opravdu jedná o člena jejich rodiny.