Spletitý případ začal v pondělí dopoledne rozplétat Okresní soud v Přerově.

Netýká se jen jednoho vítězného koně Nikase, ale i dalšího dostihového šampiona Čáriraye.

Oba jsou svěřenci trenéra Stanislava Popelky a u obou byl zjištěn pozitivní dopingový nález.

Ve vzorku moči koně Nikase byly podle specializované laboratoře potvrzeny zakázané látky kofein a theobromin. Stejný nález byl učiněn i u Čáriraye.

Zástupci zemědělské společnosti Troubecká hospodářská odmítli, že by bylo na vině krmivo, které dodávali.

„Jsem přesvědčený, že chyba nebyla na naší straně, alespoň na straně důkazových materiálů, které máme k dispozici. Je to pro nás velmi nepříjemná záležitost," komentoval to předseda představenstva společnosti Bohumil Semenovič.

Ten se prý za svůj život s podobným případem nesetkal.

Podle právního zástupce žalované strany byl vzorek krmiva odebrán jen jako orientační.

„Ani svou váhou, ale ani způsobem odběru a balením neodpovídal příslušným směrnicím. Byl navíc uchován nestandardním způsobem a devět dní držen stranou žalobců, a teprve poté poskytnut Výzkumnému ústavu," řekl.

Stejné krmivo bylo podle něj podáváno po celou dobu, a deset dní před závodem byly koně testovány s negativním výsledkem.

Ve stejném závodě běžel i jiný kůň Templář – jehož stáj odebírala stejné krmivo jako Nikas a Čáriray. Test byl u něj negativní.

Stačit přidat jen kousek čokolády

„Hodnoty, které byly zjištěny, mohou vzniknout třeba i přidáním malého kousku čokolády. Pochybení mohlo vzniknout jakýmkoliv jiným způsobem. Ať mi neříkají, že k tomu koni nemají přístup jiní lidé," konstatoval obhájce zemědělské společnosti.

Majitel loňského vítěze Velké pardubické Petr Kupka ale tvrdí opak.

„Kdybychom nebyli přesvědčeni o tom, že to bylo v krmivu, tak tady nejsme. Jsme tady hlavně kvůli Nikasovi, protože loni vyhrál, a my jsme mu to dlužni," poznamenal.

Celková finanční újma, která vznikla majiteli, trenérovi a žokejovi koně podle jejich advokátky činí zhruba 2,5 milionů korun- a zahrnuje nejen finanční prémie za vítězství v dostihu, ale také náklady na trénink a přípravu koní.

Odročeno na únor

Advokátka je předsvědčena, že pochybila společnost Troubecká hospodářská.

„Žalobce sice odebíral od společnosti krmivo dlouhodobě, ale teprve týden před dostihem začal krmit jiným druhem od té samé společnosti. Granule mu byly vřele doporučeny," řekla obhájkyně.

Zda společnost Troubecká hospodářská uchovala šarži daného krmiva, na tuto otázku nebyl schopen odpovědět soudkyni předseda představenstva Bohumil Semenovič.

U soudu vypovídala také znalkyně, podle níž výsledky testů potvrdily, že vzorky obsahovaly zakázané látky ve vyšší míře, než měly, a přitom to nebylo uvedené na etiketách.

Předsedkyně senátu Daniela Ševelová proto případ odročila na 1. února příštího roku za účelem dalšího dokazování.