V odvolacím řízení o tom ve středu rozhodl Vrchní soud v Olomouci a potvrdil tak rozsudek Krajského soudu v Ostravě.

„Potvrdili jsme rozsudek Krajského soudu v té části, kdy se má paní Vašíčková veterináři omluvit a současně jsme jí uložili, aby zaplatila právnímu zástupci veterináře náklady odvolacího řízení. Paní Vašíčková tak musí poslat veterináři omluvný dopis a zaplatit náklady, které lékař zaplatil za advokáta, tedy částku zhruba osmnáct tisíc korun,“ uvedl mluvčí vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Protože jde o rozhodnutí odvolacího soudu, rozhodnutí nabývá právní moci a není proti němu již přípustný žádný odvolací prostředek a to ani dovolání – tedy mimořádný opravný prostředek.

„Bylo by to možné jedině v případě, pokud by Nejvyšší soud shledal nějaký mimořádný právní význam a výjimečně by připustil dovolání,“ vysvětlil mluvčí.

Případem smrti čivavy Ondry z Třeštiny na Šumpersku, který byl roce 2000 s výškou 15 centimetrů a váhou 0,85 kilogramu zapsán jako nejmenší pes na světě do Guinnessovy knihy rekordů, se soudci zabývali několik let.

Miloslava Vašíčková před osmi lety obvinila ze smrti psa olomouckého veterináře Michala Mazocha. Chovatelka si stěžovala na nesprávný postup léčby virózy a požadovala odškodné ve výši milion korun, které později snížil na tři sta tisíc korun.

Pes Ondra musel být utracen v roce 2001, soudní spor se pak táhnul několik let. Okresní soud v Olomouci v roce 2005 rozhodl o tom, že na smrti čivavy ošetřující veterinář nenese vinu, za úmrtí psa podle něj mohly vrozené vady. Požadavek na odškodnění zamítl.

Jeho verdikt potvrdil o dva roky později i odvolací krajský soud.

Tím však případ neskončil, lékař Michael Mazoch na Vašíčkovou podal ještě týž rok žalobu na ochranu osobnosti a chtěl tak očistit své jméno. Krajský soud pak na podzim 2007 ve svém rozsudku uložil majitelce někdejšího nejmenšího psa omluvu, zamítl však žádost veterináře o odškodnění.

Případ čivavy Ondry v datech:

2000 - Ondra je zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejmenší pes na světě. Váží pouhých 850 gramů a v kohoutku měří 15 centimetrů. Podle znalců má ale řadu vrozených vad – vodnatost mozku, nízkou váhu, předkus, pouze jedno varle. Pes dostává rýmu a veterinářka mu aplikuje lék Ivomec.

2001 - Zvířeti postupně selhává nervová soustava, nemůže chodit ani jíst, a když už nemůže ani dýchat, nechá ho v březnu majitelka utratit.
Radnice v Třeštině věnuje žulovou desku na Ondrův pomník, který nechala udělat majitelka.
Miloslava Vašíčková podává na ordinaci Michaela Mazocha žalobu, požaduje milion korun.

2004 - K případu se vyjadřuje celá řada znalců, čtyři roky po smrti zvířete nařizuje soud exhumaci jeho ostatků. Odborníci potvrzují, že trpěl hydrocefalem a dožil by se maximálně pěti let. Veterinářův obhájce přirovnává rozsáhlé dokazování k expertize příčin havárie Titaniku.

2005 - Okresní soud v Olomouci žalobu zamítá, žalobkyně má zaplatit na soudních výlohách více než 100 tisíc korun.
2006 - Vašíčková se odvolává ke krajskému soudu. Svůj požadavek s ohledem na vysoké soudní výlohy snižuje na 300 tisíc korun.
2007 - Krajský soud potvrzuje verdikt okresního soudu a žalobu zamítá. Soudní výlohy má platit žalobkyně.