O 87letou seniorku pečoval syn Vítězslav Novák, který ji podle státní žalobkyně zavraždil bodnutím do obličeje.

Muž, který často popíjí alkohol a je bez práce, svou vinu popírá.

Za vraždu jej může krajský soud v Olomouci, který případ začal ve středu řešit, potrestat až 18 lety vězení.

Tragická událost, která loni v lednu otřásla Úsovem, se ve středu projednávala v soudní síni 332. Státní zástupkyně Alice Ondrášková pronesla obžalobu na Vítězslava Nováka obžalobu za vraždu jeho sedmaosmdesátileté matky.

„Opakovaně ji bodnul přesně nezjištěným nástrojem," řekla a konkretizovala, že šlo o bodnořezné poranění na hlavě.

Třiapadesátiletý obžalovaný se ale brání, na matku prý ruku nevztáhl.

„Já jsem to nebyl. Když jsem se po návratu z vazby lidí ptal, nikdo nevěřil, že bych to udělal," argumentoval při své výpovědi.

Z té vyplývalo, že si myslí, že do domu se mohl dostat někdo cizí. Kromě toho prý mobilní telefon jeho matky ležel zemi.

Navíc odkazuje na příborový nůž, který policie v domě, v němž bývalo řeznictví, našla a všichni svědci shodně tvrdili, že jej tam nikdy neviděli.

"Mami, co je?"

Svou mrtvou matku prý našel Vítězslav Novák ráno v posteli.

„Neodpověděla na dobré ráno. Viděl jsem, jak má ruku přes postel, a když jsem ji za ni vzal, tak mi došlo, že není živá. Tak říkám „mami, co je?" popisoval nález mrtvoly.

Na první pohled si údajně nevšiml, že šlo o jakoukoli násilnou smrt. Jen na krku měla podle jeho slov kapičku krve.

Pak měl jít Vítězslav Novák do patra za přítelkyní, přivolali záchrannou službu.

Ošetřovatelka zavražděné před soudem připustila, že její klientka svou smrt prakticky předpověděla.

„Asi čtvrt roku před smrtí mi řekla „Aničko, vy mě tady najdete probodnutou". Říkala, že syn byl napitý a že měl v ruce nůž. A když jsem se ptala, jestli jí chtěl něco udělat, říkala, že to ne," vzpomněla si při výpovědi.

Dva litry vína denně

Život v domácnosti nebyl idylický podle toho, co u soudu z úst vyslechnutých svědků zaznělo. Především po tom, co si Vítězslav Novák nastěhoval do patra rodinného domku, kde s matkou žil, přítelkyni.

„Říkala, že jí v tom domě vadím, že si Víťa neplní povinnosti tak, jak má," sdělila před soudním senátem žena.

Podle všeho nebyla matka obžalovaného spokojená s tím, že její syn ani jeho družka nepracují a žijí z pečovatelského příspěvku osm tisíc korun, které její syn dostával za péči o ni.

Dalším problémem byl alkohol. Obžalovaný a jeho přítelkyně podle svých slov vypijí denně dohromady dva litry vína a až tři piva.

Jak ovšem tvrdila ošetřovatelka, pokud se s Vítězslavem Novákem setkala při večerní službě, býval opilý, a to i večer před vraždou seniorky.

Soud vyslýchal svědky ve středu až do odpoledne, případ zatím neuzavřel.