„Výsledky dosud provedeného dokazování nasvědčují tak vysokému zkrácení spotřební daně. Policie má za to, že jednotlivými důkazy skutečně je tato výše prokázána," sdělil regionálnímu Deníku státní zástupce Miroslav Stoklásek z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Policie již uzavřela vyšetřování kauzy, v níž je stíháno celkem sedm lidí pro účast na organizované zločinecké skupině a zkrácení daně ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Osmý obviněný během vyšetřování zemřel. V těchto dnech předala případ olomouckému státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby.

„Návrh byl ke státnímu zastupitelství podán a již na něm intenzivně pracuji. Blíže zatím nemohu komentovat," sdělil Miroslav Stoklásek.

Lihová mafie působila na různých místech v České republice od roku 1998. Podle policie čistila technický líh pro použití k výrobě alkoholu, který byl prodáván bez přiznání a odvedení spotřební daně, je rovněž podezřelá z obchodování s nezdaněným lihem.

„Obvinění z důvodu konspirace a zamezení možnosti odposlechu či sledování měly používat speciálně upravené telefony, při transportech lihu měly doprovázet nákladní vozidla po celé trase osobními vozidly, aby zamezily kontrole příslušníky Celní správy. Při skladování lihu měly užívat důmyslných skrýší a maskování buď v odlehlých areálech v zaskládaných či zazděných prostorách, nebo v podzemních nádržích," popisoval mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej.

Nemovitosti, auta a 127 tisíc litrů lihu

Při prověřování podezření a během vyšetřování případu byly zajištěny nemovitosti, finanční prostředky, automobily, cenné papíry a zhruba 127 tisíc litrů nezdaněného lihu.

Na případu ve spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci pracovali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Spisový materiál, předaný s návrhem na podání obžaloby, podle policie čítá na 9 600 stran.

Kauza souvisí s případem, ve kterém stojí Radek Březina před olomouckým soudem kvůli podezření z krácení daně se škodou vyčíslenou na bezmála půl miliardy korun. Obžalován je i jeho bratr.

hlavní líčení přerušil a čeká na podání obžaloby v zásadní kauze, aby obě věci mohl spojit.

SOUVISEJÍCÍ: Soud zmírnil Březinovi důvod vazby, kvůli jeho přiznání