Kauzou se soud zabývá od loňského října, od listopadu se projednávání nepohnulo prakticky z místa. Soudu se vyhýbají dva svědci – jeden z nich je majitelem fitcentra z Ostravska, druhým muž ze Slovenska, který se měl na obchodech podílet.

„Tento svědek má svérázný přístup k soudu. U soudu vypovídat nechce, je ochoten se ale podrobit výslechu přes videokonferenci. Angažovali jsme do toho i naše ministerstvo spravedlnosti, ale slovenské orgány mlčí," řekl dnes soudce Vladimír Hendrych. Protože jde o svědka, nemůže soud požádat o mezinárodní zatykač.

Bez jeho přítomnosti se zatím projednávání případu nemůže pohnout, obhájci na jeho předvolání trvají.

„Pan Růžička měl být členem organizované skupiny, my tvrdíme, že to žádná organizovaná skupina nebyla. Nechceme to zdržovat donekonečna," uvedl jeden z obhájců. Podle žalobkyně Alice Zatloukalové se tento svědek do obchodů zapojoval.

SOUVISEJÍCÍ: Případ prodeje anabolik brzdí měsíce důležitý svědek ze Slovenska

„Jde o člověka, který jim na Slovensku dodával anabolika a pomáhal jim je posílat poštou v balících," řekla již dříve ČTK žalobkyně.

Z prodeje anabolik se před soudem zodpovídá Ladislav Lněnička, který si podle obžaloby v Bratislavě pronajal prostory pro balení zakázek anabolik. Pomáhal mu prý jeho syn, student Univerzity Palackého, a kamarád Jiří Petr. Dopadená skupina si počínala podle celníků sofistikovaně. Jako odesilatele uváděla fiktivní firmy, k tomuto účelu si nechala i vyrobit falešná razítka. Celníci tehdy uvedli, že skupina měla více než stovku odběratelů ve Španělsku, Francii, Německu, Rakousku a USA, v Česku pak několik desítek zákazníků. Lněnička vinu již dříve přiznal pouze částečně.

Muži jsou obžalovaní z výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem. Jsou stíháni za své jednání od roku 2010, odkdy je výroba, dovážení či prodej takových látek v Česku zakázán. Hrozí jim až 12 let, podle obžaloby spáchali tento čin ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech. Podle obžaloby dováželi a prodávali i anabolický steroid Stanozolol, údajně třetí sportovci nejčastěji zneužívaný steroid.