„Celé trestní řízení bylo zahájeno a vedeno důvodně. Od počátku prověřování byl dán reálný předmět trestního řízení, tedy existovalo vážné a důvodné podezření, že došlo k neoprávněnému úniku informací z trestního řízení, a z toho důvodu byly policejní orgán (GIBS) a stejně tak i dozorové státní zastupitelství (VSZ) oprávněny a povinny provádět úkony trestního řízení za účelem objasnění a prověření podezření ze spáchání trestného činu," informoval mluvčí NSZ Petr Malý.

Tedy i podání vysvětlení ze strany policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

NSZ však zjistilo pochybení GIBS a dozorové státní zástupkyně NSZ. GIPS v přesnosti popisu skutku týkajícího se směru komunikace mobilních telefonů.

„Následně adekvátně nereagoval na aktuální skutková zjištění, ačkoliv již měl k dispozici znalecký posudek, ze kterého bylo možné dovodit, kdo byl odesílatel a kdo příjemce zpráv," uvedl Malý.

Pochybení dozorové státní zástupkyně je odvozeno od primárního pochybení GIBS a závažnost podle NSZ nedosahuje takové míry, aby byla podána kárná žaloba.

„Nejvyšší státní zástupce o svých zjištěních a závěrech informoval ředitele GIBS, kterého požádal, aby se pochybením příslušníka zabýval v rámci své kompetence," sdělil Malý.

V médiích se psalo o podezření, že z telefonu, který dříve používali blízcí policejního prezidenta Tomáše Tuhého, unikla informace z vyšetřování. Mělo s jednat o varovnou SMS zprávu. Ta měla „pípnout" na mobilu Davida Tesaříka a vyčíst z ní měl informaci, že si „mají přijít pro tátu".

Později ale vyšlo najevo, že směr komunikace byl opačný, šlo o záměnu příjemce a odesílatele SMS zprávy.

„Společnost Tesco SW se cítí pochybením státních orgánů poškozena," uvedl pro Deník mluvčí společnosti Tomáš Jelínek.

„Nepravdivé informace z trestního řízení se různou formou dostávaly do médií a reputace Tesco SW vážně utrpěla. S mocí by se měla pojit i odpovědnost, proti očekáváme, že se alespoň dočkáme omluvy. Také věříme, že se prošetří samotné úniky ze spisu, jak je možné se tyto nepravdy dostaly do médií," reagoval mluvčí Jelínek.

Takzvaná kauza Tesco SW souvisí s policejní akcí ze září roku 2014, která probíhala i na radnicích v Olomouci a Přerově a na olomouckém krajském úřadě.

Policisté přišli i do sídla olomoucké firmy Tesco SW, kterou spoluvlastní Josef Tesařík, bratr dnes již bývalého senátora Martina Tesaříka (ČSSD).