Za kantorku se postavili rodiče prvňáků, s nimiž se měla zavírat do sprch při večerní hygieně, a na její podporu sepsali petici.

Celou kauzu označili za vykonstruovanou. Učitelce drží palce a věří, že soud vyhraje.

Proto si v úterý vzali volno a dorazili do soudní síně, kde v tichosti sledovali projednávání žaloby podané propuštěnou Fabianovou.

„Přišli jsme podpořit paní učitelku a vyjádřit nesouhlas s tím, co udělal ředitel Vachutka. Věříme, že to dopadne dobře – pro paní učitelku," uvedl Ondřej Dvořák. Jednací místnost byla plná.

Ředitel Jaromíra Vachutka propustil kantorku okamžitě po návratu ze školy v přírody. Podal také trestní oznámení.

Vyhodnotil tak situaci, kdy si kolegyně po návratu z Ostružné stěžovaly, že se Fabianová zavírala s chlapci v umývárně, kde se věnovala zejména hygieně v oblasti genitálií a po prvňácích chtěla, ať si přetahují předkožku penisu.

Také ji napadly, že měla zanedbat podání léku nemocným dětem.

Učitelka nesamostaných dětí v roli zdravotníka

Předsedkyně senátu Jaroslava Jechová během hlavního líčení připomněla závěry Okresního státního zastupitelství v Jeseníku, které odložilo trestní oznámení na Fabianovou, protože škola podle něj nepředložila nic, co by nasvědčovalo spáchání trestného činu.

Že v Jeseníku postupovali správně, stvrdilo krajské státní zastupitelství, kde si Vachutka stěžoval.

„Byla třídní učitelkou žáků první třídy, malých nesamostatných dětí, byla i v roli zdravotníka," četla soudkyně ze závěru krajského zastupitelství.

Kdyby hygiena intimních míst malých dětí byla pouze na rodičích, znamenalo by to podle státního zastupitelství zákaz pobytových akcí nejmenších školáků bez přítomnosti jejich zákonných zástupců.

Stáhnout si předkožku? V pořádku

Ve prospěch Fabianové vyznělo vyjádření Jiřiny Zapletalové z Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Přítomnost dospělého během hygieny sedmiletých chlapců je podle docentky nezbytná vzhledem k riziku úrazu.

Stejně tak je podle Zapletalové v pořádku, že si prvňáci měli stáhnout předkožku penisu.

„Zanedbání hygieny v této oblasti může vést k problémům s močením," četla soudkyně z vyjádření zkušené dětské lékařky.

„Jsem ráda, že to odborník vidí stejně jako já," reagovala Fabianová, která našla útočiště ve škole v sousedních Doloplazích, kam za ní denně dojíždí 14 druháků.

Připomněla, že ji o dohled nad hygienou prvňáků požádali i samotní rodiče malých dětí.

„Šlo o standardní péči o děti, když jsou mimo domov. Celé je to nesmysl a záměr ředitele zbavit se učitelky Fabianové. Bude muset uznat chybu a odejít. V Tršicích nemá co dělat," reagoval Ondřej Dvořák před soudní síní.

Ředitel zůstává ve funkci, s návratem kantorky nepočítá

Po přečtení všech listinných důkazů vyslechla soudkyně učitelku Fabianovou.

Zajímala se zejména o roli zdravotníka na škole v přírodě, povinnostech, které z ní plynuly, podávání léků nemocným dětem.

Vyšlo najevo, že jako zdravotník měla kantorka na starosti celkem 90 dětí, pravidelně musela podávat léky 45 dětem, a to několikrát denně, zároveň měla jako třídní zodpovědnost za 16 prvňáků.

Také odmítla, že by pochybili v medikaci. „Rozsah povinností byl velmi velký," uvedl právní zástupce učitelky Marek Honč.

Ředitel Vachutka se k tomu, co padlo v soudní síni, nechtěl vyjadřovat.

„Stále trváme na svém," sdělil během chůze, když opouštěl jednací síň.

Nekomentoval ani postoj docentky Zapletalové k hygieně prvňáků.

Ředitel Vachutka v minulosti odmítl, že by v kauze Fabianové udělal chybu. S jejím návratem do Tršic nepočítá. Sám ve funkci zůstává.

Pro jeho odvolání nejsou podle starostky Leony Stejskalové zákonné důvody. Soudní jednání bude pokračovat v lednu.