Kvůli podezřelé sbírce na postižené děti vyjížděli olomoučtí strážníci do nákupního centra v Kafkově ulici v sobotu kolem druhé hodiny odpoledne.

„Na místě zjistili, že se jedná o pět občanů z Rumunska, kteří tímto způsobem získávají peníze pouze pro svou potřebu. Kvůli podvodnému jednání a porušení obecně závazné vyhlášky o zákazu žebrání jsme celou záležitost nejdříve konzultovali s policií České republiky, poté jsme ji vyřešili blokovou pokutou," sdělila mluvčí olomoucké městské policie Magda Václavíková.

Jak poznat dobrovolníka?

Lidé, které někdo na ulici zastaví s prosbou o příspěvek si mohou hned ověřit, zda se jedná o podvodníky nebo organizátory řádně registrované a povolené akce.

Dobrovolníci musejí mít na oděvu viditelně umístěnou průkazku se svým jménem, číslem občanského průkazu a jménem a mobilním telefonem osoby odpovědné za sbírku.

Měli by mít s sebou také notářsky ověřenou kopii povolení sbírky od příslušného krajského úřadu.

Pokladnička musí být řádně zapečetěná a opatřená razítkem magistrátu, městského či obecního úřadu na jehož území se finanční prostředky vybírají. Není proto například možné, aby se do kasičky s razítkem olomouckého magistrátu vybíraly peníze například ve Šternberku.