Přeplněná parkoviště se sice snaží zejména městští policisté obcházet a kontrolovat, ale nemohou být všude.

„Šikovnému zloději stačí chvilka a ponechané věci z auta odcizí. Nedoporučujeme ani osobní věci přímo na parkovišti ukládat do zavazadlového prostoru," varovala policejní preventistka z Olomouckého kraje Marta Vlachová.

Loni vykradli zloději například dvě auta na parkovišti u hřbitova v olomoucké části Chválkovice. Problémy na hřbitovech mohou nastat se zaparkováním.

Zmizet mohou věnce nebo svíčky z hrobů, jejich zkrášlvání právě v těchto dnech věnují pozůstalí velkou pozornost. Ale ostražití mají být lidé také na osobní věci při samotných pracích kolem hrobu.

„Také při úklidu, zdobení nebo zalévání hrobů si hlídejte kabelky a neodkládejte je na zem mimo váš dosah," varovala preventistka.

Policisté soustředí svou pozornost rovněž na silniční dopravu, která může o houstnout kvůli dušičkám i výletech na prodloužený víkend.

„Soustředíme se na kontrolu používání bezpečnostních pásů a zádržných systému ve vozidle, na technický stav vozidla, na dodržování pravidel silničního provozu, na rychlost a alkohol," varovala Marta Vlachová. Ještě důkladněji by měli dbát řidiči na pozornost, vyjedou totiž takzvaní sváteční řidiči.