Z internetových podvodů jsou obžalovaní Tomáš Rybářík, Michal Smékal a Michal Škňouřil z Přerova, všichni jsou stíhání vazebně. Jako první vypovídal Tomáš Rybářík. V květnu 2010 se ocitl ve finanční tísni a tak se se Smékalem a Škňouřilem domluvil, že si u nich přivydělá. Na své jméno si založil běžné účty u několika bank.

„Koupili mi počítač a naučili mě s ním pracovat. Pak jsem na internet zadával pod smyšlenými jmény inzeráty a nabízel mobily. Lidé mi na účty posílali peníze. Odevzdával jsem je Smékalovi a Škňouřilovi. Později měli moje platební karty a z bankomatů vybírali sami. Za rok a půl jsem od nich dostal asi třicet tisíc korun. Peníze jsem utratil po hospodách a v hracích automatech," řekl Rybářík.

Ukrýval se i v lese

Inzeráty zadávali společně z počítače v Rybaříkově garsonce a později také v internetových kavárnách po celé republice. Policie ho v únoru 2011 kvůli internetovým podvodům vyslýchala a udělala v jeho přerovském bytě domovní prohlídku.

„Od té doby jsem se bál zatčení a byl jsem na útěku. Smékal se Škňouřilem mě stěhovali po bytech a ubytovnách po celé republice. Nájem platili oni, dávali mi jen peníze na jídlo. Z posledního bytu v Luhačovicích mě majitel vyhodil, protože mu nezaplatili nájem. Musel jsem se skrývat v lese. Kvůli mrazům a hladu jsem se přihlásil se na policii," vzpomněl Rybářík.

Obžalovaný Michal Smékal u soudu všechno popřel. Když mu předseda senátu předložil jeho fotografie pořízené od několika bankomatů, kde vybíral peníze na Rybáříkovy karty, tak tvrdil, že se na nich nepoznává. Připustil jen to, že mu pomohl s pronájmem bytu v Luhačovicích.

Další z trojice obžalovaných Michal Škňouřil také uváděl, že se na podvodech nepodílel.

„Dělal jsem jen část z toho, co Rybářík tvrdí. Sám jsem ho požádal o pomoc, protože jsem byl ve finanční tísni. Zadal jsem několik inzerátů a asi dvacetkrát jsem vybral na jeho kartu peníze z bankomatu. Zisk jsme dělili na poloviny," řekl Škňouřil.

Rybařík? zřejmě nastrčená loutka

Tomáš Rybářík je podle obhájce Leoše Vyhnánka obětí, která dvojici poslouchala a plnila jejich příkazy.

„Proto požaduji, aby byl na mého klienty vypracován znalecký posudek z oboru psychologie a psychiatrie, který prokáže jeho skutečné intelektuální schopnosti," uvedl Vyhnánek.

To, že byl Rybářík nastrčenou loutkou potvrdil také státní zástupce Daniel Němec.

„Zatím vše nasvědčuje tomu, že ho dvojice jen využívala. V době od května 2010 do listopadu 2011 společně poškodili 492 lidí a způsobili jim škodu jeden a půl milionu korun. Za podvody jim hrozí dva roky až osm let vězení," upřesnil Němec.

Obžalovaní Michal Smékal se s Michalem Škňouřilem z podvodů zodpovídají také přerovskému Okresnímu soudu. Společně měli připravit o peníze dalších 247 osob. Škňouřil je současně vyšetřován rovněž kvůli pojistným podvodům a kvůli pohlavnímu zneužití. Okresní soud hlavní líčení odročil na polovinu srpna, kdy bude u soudu vypovídat matka Tomáše Rybáříka a majitel bytu v Luhačovicích.