Úředník před ním utekl do sousední místnosti a tak pachatel odešel s nepořízenou.

Během týdne lupiči přepadli na Olomoucku tři pošty

Za poslední týden se jedná už o třetí loupežné přepadení pošty na Olomoucku.

Neznámý muž v tmavém oblečení, s kapucí na hlavě a černým batohem vstoupil na pobočku České pošty ve Městě Libavá v úterý po čtvrté hodině odpoledne.

Přistoupil k přepážce a z batohu vytáhl pistoli.

„Namířil ji na úředníka a pod pohrůžkou použití zbraně požadoval vydání finanční hotovosti. Zaměstnanec utekl do vedlejší místnosti. Když se po chvíli vrátil, byl pachatel pryč. Neodnesl si s sebou žádné peníze," popsala loupežné přepadení krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Podle popisu, který mají policisté k dispozici, se mělo jednat o muže ve věku kolem 25 let.

Má vysokou, štíhlou až vyhublou postavu a měří přibližně 175 centimetrů. Při přepadení mluvil česky.

Policie nyní hledá občany, kteří muže zahlédli nebo byli svědky loupeže a mohli by poskytnout podrobnější informace. Využít mohou bezplatnou tísňovou linku 158.

Lupiče chytili lidé na Břeclavsku

Za poslední týden se jedná už o třetí loupežné přepadení pobočky České pošty na Olomoucku.

V úterý 30. prosince si ozbrojený pachatel odnesl z pošty ve Skrbeni téměř 29 tisíc korun. Pracovnici donutil k vydání peněz pod pohrůžkou použití střelné zbraně, kterou skrýval pod bundou.

V pátek 2. ledna si lupič odnesl několik desítek tisíc korun také z pošty v Tršicích.

Z obou loupeží policisté podezřívají šestačtyřiceti­letého slovenského občana, který se v úterý 6. ledna odpoledne pokusil o stejný trestný čin v obci Sedlec na Břeclavsku.

Tamní pracovnice však utekla do sousední místnosti a z okna volala o pomoc.

Za prchajícím lupičem se pak rozběhli místní občané a zadrželi jej do příjezdu policie. Slovákovi hrozí až deset let za mřížemi.

Počet přepadení rok od roku klesá

To, že by došlo během jednoho týdne ve stejném okrese k přepadení hned tří poboček České pošty, je podle mluvčí tohoto státního podniku Marty Selicharové, ojedinělé.

„Dosud se to nestalo, těžko říci, co je příčinou takového nárůstu. Za posledních několik let totiž této trestné činnosti ubývá. V regionu severní Morava došlo v roce 2012 k 21 loupežím, o rok později jich bylo deset a loni jsme zaznamenali čtyři," upřesnila Marta Selicharová.

Ochrana zdraví zaměstnanců a klientů je podle jejích slov pro Českou poštu prioritou.

„To, že dochází k poklesu uvedené trestné činnosti v rámci celé republiky i na severu Moravy, je hmatatelným důkazem o správnosti bezpečnostních opatření a investic do zabezpečení poboček. Budeme v nich nadále pokračovat," dodala mluvčí.

Přepadení poboček České pošty na území celé republiky

leden až prosinec 2012 – 68 případů

leden až prosinec 2013 – 32 případů

leden až prosinec 2014 – 28 případů