Soudce jako první vyslechl přítelkyni poškozeného, ale zazněly také výpovědi zasahujících strážníků a dalších svědků z baru. Hlavní líčení pokračuje i ve středu.

Dnes už bývalý strážník Městské policie v Přerově čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti, za což mu hrozí až šestileté vězení. Státní zástupkyně popsala, že 9. ledna loňského roku před barem Lumír, kam byl vyslán spolu s dalšími kolegy, zcela neadekvátně reagoval na vzniklou konfliktní situaci.

Hlídka strážníků tehdy vyrazila k baru na základě oznámení o potyčce asi desítky podnapilých lidí. Zásah se ale vymkl kontrole a namísto zklidnění situace se nocí ozvala střelba. Jak přesně k tragédii došlo, měly v úterý objasnit i výpovědi svědků.

Nepatřičně manipuloval se zbraní

Obžalovaný strážník podle státní zástupkyně nepatřičně manipuloval s nabitou zbraní tak, že tasil z pouzdra zbraň a připravil ji k výstřelu. V době, kdy už mladík ležel na zemi, městský policista nadále nepatřičně se zbraní manipuloval tak, že došlo k výstřelu.

„V době výstřelu bylo ústí hlavně pistole bezprostředně přiloženo či přitisknuto ke kapuci, která kryla hlavu Michala Valenty," popsala přerovská žalobkyně Daniela Kollárová. Střela mladíkovi způsobila průstřel hlavy, na jehož následky zemřel.

Fryč: Vystřelit jsem nechtěl

Obžalovaný Robert Fryč u soudu odmítl vypovídat, a proto přerovský soudce Martin Lýsek pouze přečetl jeho výpověď z přípravného řízení. V ní uvedl, že je mu líto, že k této tragické události došlo. „Mrzí mě to, rozhodně jsem vystřelit nechtěl," citoval z jeho výpovědi soudce.

Na místo incidentu vyjížděl obžalovaný spolu s dalším kolegou a k výstřelu podle jeho slov došlo nešťastnou náhodou ve chvíli, kdy se snažil zpacifikovat poškozeného mladíka. Obžalovaný uvedl, že mu skočil na záda volně pobíhající pes. Situace byla navíc značně nepřehledná.

„Jak na mě skočil, někdo mě kopl do strany kolene, udělal jsem vrtuli a spadl," vylíčil bývalý strážník. K výstřelu došlo zřejmě ve chvíli, kdy psa někdo strhl. „Někdo ke mně přišel, strhl psa, asi to byla žena. Osobu jsem udeřil pažbou zbraně do hlavy, a pak si uvědomuji, že se ozval výstřel," zmínil.

Světlo do celé tragické události měl vnést kamerový záznam z místa neštěstí, ke kterému měli možnost se vyjádřit i zasahující strážníci. Bylo z něj patrné, že mladík leží na zemi a jeden ze zasahujících strážníků na něm klečí.

Začalo to kvůli psovi

Přítomní městští policisté, kteří byli u soudu vyslechnuti, se ale až na jednu výjimku, na tomto záznamu nenašli. Přestože měla být podle prvotních informací na místě více než desítka osob, ze záznamu bylo patrné, že jich bylo o něco méně.

Kolega obžalovaného strážníka, jenž spolu s ním tvořil hlídku, situaci popsal tak, že se poškozený mladík choval agresivně. „Podařilo se nám zjistit, že konflikt vznikl kvůli psovi, který měl údajně někoho napadnout. Později smrtelně zraněný byl nejvíce agresivní, chtěl se pořád rvát. Byl vyzván, ať se uklidní. Nerespektoval to, a tak jsem ho upozornil na použití donucovacích prostředků," vylíčil.

Protože před barem došlo také ke konfliktu mezi přítelkyní poškozeného a jinou ženou, mladík se svou přítelkyni rozhodl slovně bránit s tím, že jí nebude nikdo vulgárně nadávat.

Bezproblémový strážník

„Zaškobrtl o patník, dostali jsme se na zem. S ohledem na to, že kolem pobíhal pes a začal dorážet, dorážela na mě i svědkyně, zakrýval jsem si tvář. Kolem byla spousta podnapilých lidí a křik. Když jsem měl zakrytou tvář, slyšel jsem výstřel," líčil kolega obžalovaného.

Většina strážníků hodnotila svého kolegu jako bezproblémového a vybavila si pouze jeden incident, při němž v minulosti použil střelnou zbraň – při konfliktu ve Škodově ulici měl vystřelit do vzduchu.

„Při reálných zákrocích jsem se na něj mohl spolehnout. Použité zákroky vždy stanoví situace, do které se strážník dostane. Neměl problém použít donucovací prostředky," zhodnotil u soudu jeden z kolegů.

Svědkyně: Vadili jsme jim

Během hlavního líčení vypovídala také přítelkyně poškozeného mladíka, která osudnou noc popsala ze svého úhlu pohledu. Řekla, že si večer zašli s přítelem do baru Lumír na šipky a s sebou vzali svého psa, který byl ale přátelský a nikdy s ním nebyly problémy. Hostům baru ale dvojice se psem vadila.

„Nevšímali jsme si jich, ale začalo se to stupňovat, a potom přišly urážky. Odešli jsme, ale zapomněli jsme tam telefon, a tak se vrátili. Zase nás uráželi," řekla mladá žena s tím, že konflikt nakonec skončil jejím napadením, ze kterého vyvázla s podlitinami a rozbitou pusou.

Podle jejích slov ji napadli tři lidé, nevybavuje si ale přesně, kdo to byl. Přítelkyně zastřeleného mladíka uvedla, že ani ona ani poškozený nebyli opilí. Ona si dala v baru jednu vodku, on asi tři piva a vodku. „Přítel byl v náladě, ale nebyl opilý," poznamenala.

Strážníci: Žena byla hysterická

Strážníci ale u soudu tvrdili opak. Podle jejich slov se oba mladí lidé chovali agresivně, což přičítali právě alkoholu. Mladá žena se prý navíc chovala hystericky. Upozornili také na chování psa, který volně pobíhal na místě. Okolnosti toho, jak a kdy přesně došlo k výstřelu, si zasahující strážníci nebyli schopni vybavit.

Před soudem stanuli také svědci, kteří se s mladíkem před tragédií dostali do potyčky kvůli jeho psovi. „Slyšel jsem výstřel a viděl padat člověka. Běžel jsem k němu, zkoušeli jsme jej oživit, ale zezadu z hlavy mu stříkala krev," uvedl muž, který je povoláním hasič. O pádu člověka až po výstřelu mluvila také žena, která potyčku sledovala z okna svého bytu. Podle další obyvatelky výstřel padl poté, co jeden ze strážníků udeřil psa obuškem. „Myslela jsem, že toho psa zastřelili. Až se rozestoupil dav, uvědomila jsem si, co se stalo," řekla svědkyně.

Hlavnímu líčení přihlížela také matka zastřeleného mladíka, která se ale odmítla k průběhu vyjadřovat. „Něco tady vypověděli a něco vypověděli už předtím, závěry si ale udělám až poté, co to skončí," řekla. Rodina zastřeleného mladíka ale žádá po obžalovaném náhradu škody ve výši 10 milionů korun. Hlavní líčení pokračuje i ve středu a zazní na něm výpovědi znalců.